Маккейн та Олбрайт "освистали" закон про вибори в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маккейн та Олбрайт "освистали" закон про вибори в Україні

Казна та Політика
882
Нова редакція закону про вибори обмежує право на участь політичних партій у виборах.
Про це йдеться в меморандумі, підготовленому Міжнародним республіканським інститутом і Національним демократичним інститутом (обидва - США).
"Закон містить численні технічні помилки і плутанину процедур", - наголошується у документі.
Зокрема, експерти розкритикували норму закону, яка дозволяє брати участь у виборах лише за умови, що партійні осередки зареєстровані за рік до виборів.
Це "обмежує виборчі можливості новостворених партій, зокрема тих, які зараз представлені в парламенті, створюючи очевидні переваги для ддіючих партій", - йдеться в заяві.
Обмеження для нових партій і незалежних кандидатів є необгрунтованими в світлі принципів, встановлених українським законодавством, а також міжнародними зобов'язаннями, які Україна на себе узяла", - наголошується в меморандумі.
Інститути підкреслюють, що ключові зміни в закон про вибори були внесені за 100 днів до виборів, хоча за принципами Венеціанської комісії зміни до законодавства про вибори можна вносити протягом року до виборів.
Американці вважають, що призначення членів територіальних виборчих комісій лише тими політсилами, які представлені в парламенті, може призвести до національних політичних конфліктів і суперечок.
На їх думку, це також може "призвести до втрати довіри до ТВК місцевих учасників виборчого процесу".
Крім того, в документі наголошується, що вимога закону про висунення в мери лише від партій підриває "права численних успішно самостійно обраних мерів, змусивши їх замість цього укладати союз з партіями".
"Вірогідно, збільшиться залежність місцевих еліт від традиційних політичних партій. Ефектом буде обмеження вибору і прав окремих громадян, які прагнуть бути обраними на державні посади", - говориться у заяві.
Як відомо, головою ради директорів Міжнародного республіканського інституту є сенатор, екс-кандидат в президенти США Джон Маккейн, а головою ради директорів Національного демократичного інституту - колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас