Естонські торговці мають обзавестися готівковими євро до Нового року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонські торговці мають обзавестися готівковими євро до Нового року

Валюта
223
Аби перехід з крони на євро пройшов плавно, магазини і підприємства обслуговування мають бути забезпечені достатньою кількістю готівкових євро на перші дні 2011 року, щоб гарантувати наявність здачі. Замовлення на отримання готівки в євровалюті торговці зможуть подавати банкам вже у вересні.
"Найбільшу підготовчу роботу у зв'язку з переходом на євро належить зробити у сфері торгівлі. Перший крок - це паралельна вказівка цін в кронах і євро, що вже зроблено. По-друге, системи касових апаратів і платіжних терміналів мають бути переведені в євро - тут підготовка лише почалася. І третє - замовлення готівки для виплати здачі, воно почнеться у вересні", - сказав глава департаменту банківського обслуговування підприємств банку SEB Аллан Парік.
SEB вже в серпні звернеться до всіх своїх клієнтів, пов'язаних з роздрібною торгівлею, з проханням оцінити свої потреби в готівкових євро в період паралельного обігу двох валют, з 1 по 14 січня 2011 року, і представити замовлення протягом вересня.
Після цього банк зв'яжеться з клієнтами і укладе необхідні договори, і починаючи з листопада підприємство зможе отримати замовлені гроші.
"Ми передбачаємо, що багато клієнтів заберуть свої замовлення в останні дні року, тому ми готові в цей період працювати посиленим складом", - сказав Парик.
Євромонети можна замовити у вигляді спеціальних комплектів вартістю 111 або 198 євро.
Спираючись на досвід країн, що перейшли на євро раніше Естонії, треба зважати на те, що обсяги використання готівки в перші дні нового року зростуть до чотирьох разів у порівнянні з нинішнім рівнем.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас