"Ъ": Кабміну можуть повернути ліцензію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабміну можуть повернути ліцензію

Казна та Політика
477
Повноваження із затвердження методики розрахунку ліцензійних зборів для телерадіоорганізацій можуть повернути Кабміну. Така пропозиція міститься в проекті змін до закону "Про телебачення і радіомовлення" №7021, зареєстрованого у Верховній раді 29 липня. Зараз така методика передбачена самим законом, але порядок розрахунку ліцензійного збору вимагає удосконалення, наголошується в записці пояснення до документа.
Повноваження у сфері визначення вартості ліцензій довгий час належали уряду. Проте в червні 2009 року як антикризовий захід парламент знизив збір, внісши відповідну зміну до однієї із статей закону "Про телебачення і радіомовлення". Цьому рішенню передувало значне підвищення Кабміном суми ліцензійних зборів в липні 2008 року. Тоді деякі компанії відмовлялися від ліцензій, оскільки були не в змозі їх сплатити. Серед них, зокрема, "Перший автомобільний" канал, якому необхідно було заплатити 3,5 млн грн. замість 780 тис. грн., і радіокомпанія "Гала" - 4,7 млн грн. замість 550 тис. грн.
У діючий методиці існують недоліки, зокрема відсутня формула розрахунку ліцензійного збору для видачі ліцензій супутниковим і кабельним операторам, а також те, що при переоформленні ліцензії кабельні оператори зараз платять лише 85 грн. Через недосконалість законодавства регулятор галузі - Нацрада з питань телебачення і радіомовлення - відмовлявся вносити зміни до ліцензії декількох операторів, що намагалися розширити територію покриття, мотивуючи свою відмову тим, що вартість ліцензійного збору не є ринковою. Окрім цього, регулятор заявляв, що антикризові поправки мають бути скасовані, оскільки індустрія вже виходить з кризи.
Правда, з цим твердженням не згодні учасники ринку. "Ми знаходимося десь в середині кризи. Операторам удалося зупинити падіння рентабельності з 20% до 10%, але про зростання доходів не йдеться. До того ж останні два роки в операторів не було коштів на технічне оновлення мереж", - говорить генеральний директор Союзу кабельного телебачення України Олександр Швець. Ринок телереклами може вийти на докризовий рівень лише цього року. У 2008 році обсяг ринку склав 2,76 млрд грн. (виходячи із середнього обмінного курсу 5,93 грн\$), а в цьому може досягти 3 млрд грн. "Як ми вже переконалися, в законі всього не передбачиш. Затвердження методики Кабміном дозволить більш оперативно корегувати недоліки схеми", - сказав колишній член Нацради.
Втім, за його словами, в цьому випадку існує ризик того, що чиновники захочуть завищити розмір збору, як це траплялося раніше. З цією думкою не згодні в чинному регуляторі. "Ліцензійні збори не мають значного впливу на наповнення бюджету. Цього року ми перерахуємо до держбюджету лише 9,8 млн грн.", - повідомила перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко. Нову методику розрахунку ліцензійного збору на розгляд уряду повинна подати Нацрада, говориться в записці пояснення. Проте в самому тексті законопроекту такої норми немає. "Ми доки не подавали розроблену нами методику до Кабміну", - уточнила пані Головатенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас