"Ъ": В Україні продовжать роботу лише державні 38 шахт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": В Україні продовжать роботу лише державні 38 шахт

Енергетика
508
Мінвуглепром оприлюднив список з 38 інвестиційний привабливих вугільних підприємств і шахт, в розвиток яких до 2016 року планується інвестувати 10,95 млрд грн. Серед них, зокрема, 7 шахт "Макіївугілля", в які планується вкласти 1,45 млрд грн., 5 - "Добропольєвугілля" (837,9 млн грн.), 4 - "Ровенькиантрациту" (357,6 млн грн.), 3 - ДУЕК (837,9 млн грн.) і "Південнодонбасського №1" (789 млн грн.).
Інвестиції залучатимуться у тому числі і на основі механізму державно-приватного партнерства. За повідомленням прес-служби міністерства, "Мінвуглепром готовий розглянути інвестиційні пропозиції відносно даних об'єктів всіх зацікавлених осіб і встановити надалі надійні партнерські відносини". ПЗа оцінками міністерства, при необхідному обсязі інвестицій сумарний видобуток вугілля на цих шахтах зросте з 25,35 млн т (2009 рік) до 47,3 млн т до 2015 року.
В кінці минулого тижня уряд опублікував програму ліквідації шахт, що стала найбільш масштабною за останні декілька років. Лише цього року планується ліквідувати 107 збиткових підприємств. Тоді джерело в Кабміні говорило, що цього року держава зосередиться на розвитку 63 шахт.
38 підприємств, що увійшли до списку, цікаві металургійним і енергетичним компаніям, відзначають експерти. "Обсяг виробництва вугілля всередині країни не задовольняє попит, тому частину сировини споживачі купують за кордоном. Вочевидь, основними претендентами на підприємства будуть вітчизняні компанії", - вважає заступник директора з економічних питань шахти "Белореченська" Сергій Халаджі. Старший аналітик ІК Dragon Capital Сергій Айда нагадує, цього року ДТЕК Рината Ахметова домовився інвестувати 500 млн грн. в закупівлю устаткування для "Ровенькиантрациту" і "Свердловантрациту" в обмін на вугілля антрацитної групи. "Компанії будуть готові інвестувати за умови подальшої приватизації підприємств", - додає експерт.
Число інвестиційно привабливих шахт могло бути значно більше, якби ціни на вітчизняне вугілля були приведені до рівня світових, вважає пан Халаджі: "На сьогоднішній день вартість вугілля в Україні в півтора-два рази нижча, ніж на світових ринках. Якби ціни вдалося порівняти, число шахт було б в два рази більше".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас