"Ъ": Президент не підтримав зниження вартості електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Президент не підтримав зниження вартості електроенергії

1623
Президент Віктор Янукович повернув до парламенту законопроект №2486 з поправками в закон "Про міський електротранспорт", який 1 липня прийняли депутати коаліції. Документ дозволяв підприємствам міського електротранспорту (метрополітен, трамваї, тролейбуси) оплачувати електроенергію за тарифом для населення - 0,2483 грн/кВт•год. Зараз вони розраховуються за спожиту електроенергію за тарифом для юридичних осіб - 0,83 грн/кВт•год, розповів директор підприємства "Донелектроавтотранс" Володимир Захаров.
Пільговий тариф, згідно ст. 18 закону, діяв лише в 2004-2007 роках. У травні 2008-го представники всіх парламентських фракцій запропонували безстроково зрівняти комунальні підприємства електротранспорту з побутовими споживачами. При річному споживанні 1 млрд кВт•год оплата електроенергії за пільговим тарифом дозволяла б підприємствам заощадити понад 106 млн грн. на рік, було вказано в пояснювальній записці до законопроекту. Збитки енергокомпаній мав компенсувати Кабмін. Президент доручив міністру з питань житлово-комунального господарства Юрію Хивричу представити депутатам свої зауваження. Втім, вчора отримати коментар міністра не вдалося - в прес-службі МінЖКГ сказали, що він перебуває на урядовій нараді і готується до брифінгу, присвяченого змінам тарифної політики.
За даними МінЖКГ, в I кварталі збитки підприємств міського електротранспорту склали 164,5 млн грн., доходи скоротилися на 3%, до 324,5 млн грн. (у тому числі від продажу квитків - на 5%, до 144 млн грн.; субвенції з держбюджету зменшилися на 4%, до 75,9 млн грн., але зросли - з місцевих бюджетів - на 37%, до 110,6 млн грн.). При цьому 65% з 461 млн пасажирів електротранспорту мають право на безкоштовний проїзд.
Учасники ринку вважають, що введення пільгового тарифу не врятує галузь. "Понад 80% матеріально-технічної бази потребує реконструкції, і наш застарілий транспорт споживає величезну кількість електроенергії. Крім того, місцевий бюджет має серйозну проблему з виплатою субвенцій", - розповів Володимир Захаров. Директор КП "Дніпрелектротранс" Володимир Карпенко пропонує збільшити вартість проїзду: "Необхідно, щоб вартість перевезення покривала витрати підприємств на електроенергію і обслуговування транспорту. Потрібно також скоротити пільги і посилити контроль за оплатою проїзду".
В Партії регіонів підтримали рішення Віктора Януковича. "Вето президента стане стимулом для парламентарів ввести адресну систему соціального захисту. Це дозволить скоротити кількість пільговиків за рахунок дотацій для конкретних категорій громадян. Така система використовується в європейських країнах і нещодавно введена в Росії", - говорить радник президента, народний депутат Анатолій Кінах. На думку екс-міністра з питань ЖКГ Олексія Кучеренка, якщо зрівняти побутових споживачів і електротранспорт, фінансове навантаження на промислові підприємства істотно зросте. "Змінити ситуацію необхідно за рахунок введення системи обліку споживаної енергії, скорочення кількості пільговиків, установки обліково-електронних систем контролю за пасажирами, а також збільшення вартості проїзду", - вважає він.
Представники опозиції здивовані тим, що рішення президента і коаліції суперечать один одному, і побоюються, що відмова від надання пільгових тарифів для підприємств міського електротранспорту призведе до їх зупинки.
"Ми всі розуміємо, що ситуацію необхідно вирішувати шляхом введення адресної допомоги. Але поки цього немає, представники всіх фракцій вирішили піти на таку міру, щоб підтримати збиткові підприємства і ввести пільговий тариф хоч би на декілька років. Скасування цього законопроекту призведе до того, що підприємства не зможуть погасити борг за електроенергію і наростять свої збитки. Це може закінчитися тим, що в країні зупиняться тролейбуси і трамваї", - вважає заступник глави комітету Верховної ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіонального розвитку Юрій Сербін (БЮТ).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас