Названо найбільш залежні від "Газпрому" країни ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо найбільш залежні від "Газпрому" країни ЄС

Енергетика
1748
Під час дослідження Європейського центру міжнародної економічної політики (ECIPE) Болгарія і Латвія були визнані найбільш залежними від російської компанії "Газпрому" серед всіх країн-членів Євросоюзу.
Автори дослідження розглянули взаємозв'язок між рівнем конкуренції на ринках газу країн-членів ЄС і їх уразливістю перед скороченнями постачань від "Газпрому", який стоїть за більшістю недавніх перебоїв з постачаннями газу в ЄС.
За рейтингом ECIPE, найуразливішими до скорочення постачань газу з боку російського "Газпрому" серед 25 країн-членів ЄС виявилися Болгарія (показник уразливості 22) і Латвія (показник уразливості 21). Найменш уразливі, за дослідженням, - Португалія і Нідерланди.
Як зазначають автори дослідження, більшість ринків в Центральній і Східній Європі замкнуті в міцних однобічних відносинах із "Газпромом", і не лише як єдиним постачальником газу, але і як інвестором на внутрішніх ринках, а також через довгострокові контракти на постачання газу. Всі стимул-реакції на місцевих ринках розраховані, щоб приносити вигоду "Газпрому", стверджують експерти.
На підставі цих висновків дослідження пропонує новий індекс уразливості від "газпромівських" обмежень постачань.
Слідом за Латвією і Болгарією до топ-10 залежних від "Газпрому" європейських країн увійшли також Естонія, Словаччина, Австрія, Угорщина, Литва, Польща, Румунія і Фінляндія.
Індикаторами в цьому рейтингу є частка газу в первинному вжитку енергії, залежність імпорту від російського газу, рівень концентрації роздрібного ринку газу, рівень концентрації на оптових ринках газу, позиція країни в рейтингу Всесвітнього економічного форуму в категорії "Ефективність антимонопольної політики", оцінка доведеної уразливості російських скорочень постачань (або і як країна постраждала від порушення газопостачання), присутність "Газпрому" на внутрішньому ринку як інвестор, а також чи була країна колись частиною Радянського Союзу або країн колишнього радянського блоку й інші чинники.
Нагадаємо, Міністерство економіки Болгарії в п'ятницю, 16 липня, щоб зменшити залежність від Газпрому, заявило про підтримку планів із видобутку сланцевого газу в країні американськими компанії Chevron і Integrity Towers Inc.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас