Єврокомісія має намір збільшити гарантовані виплати по вкладах приватних осіб до 100 тис. євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія має намір збільшити гарантовані виплати по вкладах приватних осіб до 100 тис. євро

308
Щоб краще захистити простих громадян від збитків під час фінансових криз, Єврокомісія має намір збільшити гарантовані виплати по вкладах приватних осіб до 100 тис. євро. При цьому клієнтам у разі банкрутства банку більше не доведеться чекати своїх грошей місяцями - термін виплати компенсації скоротиться до одного тижня, повідомляє РБК daily. Середній клас може радіти, а ось банки чекають додаткові витрати.
Як заявив комісар з внутрішньої політики ЄС Мішель Барнье, банківські клієнти мають бути впевнені, що їх вклади і інвестиції надійно захищені у всіх країнах ЄС. Він закликав Європарламент і уряди країн - членів ЄС щонайшвидше ратифікувати відповідний документ. За задумом Єврокомісії у разі чергової банківської кризи 95% вкладників зможуть повністю повернути свої кошти.
Зараз кожна країна вирішує самостійно, які суми повертати вкладникам. В середньому в країнах ЄС компенсація складає близько 50 тис. євро. Втім, були і приємні виключення. Так, після банкрутства ісландських банків їх британські вкладники отримали свої гроші в повному обсязі, хоча юридично Великобританія не була зобов'язана проявляти таку щедрість.
Для банків ініціатива Єврокомісії означає значне збільшення витрат. Зараз сумарні резерви на випадок банкрутства банків складають близько 19 млрд євро. Якщо рішення Єврокомісії набуде чинності, фінансовим інститутам доведеться за десять років збільшити їх до 150 млрд євро. При цьому розміри резервів банків залежатимуть від бізнес-моделей їх роботи. Банки з ризикованою моделлю бізнесу будуть зобов'язані резервувати в три рази більші суми, ніж консервативні фінансові установи. При цьому якщо зараз споживачам доводиться чекати повернення своїх грошей від чотирьох до шести тижнів, а іноді і довше, то у разі ухвалення нового законопроекту з 2013 р. цей термін скоротиться до семи днів.
Покращає захист і тих громадян, які вважають за краще самі інвестувати свої гроші. Зараз в країнах ЄС існує 39 різних систем страхування інвестицій. Втім, поки що інвестфонди не настільки зміцніли після кризи, щоб повертати клієнтам всі вкладені кошти. Тому для них сума страхового покриття виросте з 20 тис. до 50 тис. євро. При цьому інвестфонди у разі їх банкрутства або краху управляючої компанії, будуть зобов'язані повернути приватним інвесторам їх кошти протягом дев'яти місяців без урахування курсових коливань.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас