"Ъ": Сергій Тігіпко затіяв попередній відбір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Сергій Тігіпко затіяв попередній відбір

Казна та Політика
1161
Лідер партії "Сильна Україна" віце-прем'єр Сергій Тігіпко вчора оголосив, що списки кандидатів у депутати місцевих рад на виборах 31 жовтня його партія сформує за результатами праймериз. Він пропонує взяти участь в попередньому голосуванні за кандидатів від "Сильної України" не лише членам партії, але і всім бажаючим. Представники інших партій назвали ініціативу Тігіпка елементом виборчої стратегії.
Вчора лідер партії "Сильна Україна" віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко оголосив про проведення в його партії попередніх виборів, за результатами яких будуть сформовані списки кандидатів у депутати на виборах до місцевих рад 31 жовтня. "Проводячи попередні партійні вибори, ми хочемо оцінити потенціал кандидатів від нашої партії", - заявив Тігіпко, додавши, що партійному керівництву цікаво дізнатися, хто з членів партії користується реальною довірою на місцях.
Керівник секретаріату "Сильної України" Сергій Вітер повідомив деталі проведення праймериз. За його словами, для участі в попередніх виборах кандидату необхідно подати заявку в місцеве відділення партії з 20 по 31 липня, а саме голосування стартує 10 серпня. "За кандидатів із списку праймериз свого району, міста, області члени партії зможуть проголосувати на сайті 'Сильною України'", - сказав Вітер. Паралельно з інтернет-виборами з 10 по 31 серпня відбудуться праймериз, в яких зможуть взяти участь не лише члени "Сильної України", але і безпартійні громадяни.
"Вони зможуть голосувати в мобільних пунктах, які будуть розміщені на центральних вулицях населених пунктів. На народне голосування буде винесений той же список, що і на внутріпартійні вибори", - резюмував Сергій Вітер, уточнивши, що результати як загальнонаціональних, так і внутріпартійних попередніх виборів будуть оприлюднені на початку вересня.
Відзначимо, в законі "Про вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим і місцевих рад, а також сільських, селищних і міських голів", прийнятому парламентом в суботу, але ще не підписаному президентом, про необхідність проведення попереднього голосування для формування партійного списку не йдеться ні слова. "Сильна Україна" дає реальний шанс кожному партійцеві просунутися в кар'єрі і реалізувати свої ідеї", - пояснив ініціативу Вітер.
Представники партій, які мають намір взяти участь в осінній виборчій кампанії по виборах до місцевих рад, запевнили, що не збираються наслідувати приклад "Сильної України" і проводити попередній відбір кандидатів шляхом голосування. "Оскільки ми передбачали, що вибори відбудуться раніше, в більшості своїй кандидати від Компартії на місцях вже визначені, - сказав член президії ЦК КПУ народний депутат Олександр Голуб.- Основу списків складуть члени партії. В першу чергу - партійна молодь, а також деякі безпартійні, але відомі і авторитетні в регіонах люди". А глава київської міської організації партії "Батьківщина" народний депутат Анатолій Семинога (БЮТ) заявив: "Ядро нашої команди, яка братиме участь в місцевих виборах, вже сформоване - це люди, які зарекомендували себе під час попередніх кампаній, депутати місцевих рад, які активно працюють з виборцями, і громадські активісти, яких добре знають на місцях. Жодні праймериз нам не потрібні".
Співрозмовники впевнені, що ініціатива Тігіпка є елементом виборчої стратегії "Сильної України". "На президентських виборах Сергій Тігіпко отримав непоганий результат лише завдяки піару і телевізору, зараз же він сподівається двічі увійти до однієї і тієї ж річки", - вважає Семинога. Він акцентує увагу на тому, що офіційно виборчий процес почнеться в середині вересня, а Тігіпко пропонує проводити праймериз на вулицях з 10 серпня. "Я це розглядаю як шоу і як один з технологічних етапів для розкручування його політичної сили, - підтримав Семиногу Олександр Голуб.- Насправді в партії Тігіпка, наскільки мені відомо, вже все обговорено - хто і де висуватиметься і хто куди піде".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас