Український ринок акцій в понеділок заліг в "боковик" при низьких обсягах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій в понеділок заліг в "боковик" при низьких обсягах

Фондовий ринок
123
Український ринок акцій в понеділок продемонстрував млявий торгівельний оборот і змішані настрої учасників, так і не сформувавши упевнену позицію у напрямі руху. Індекс "Української біржі" за день втратив 0,43%, зафіксувавшись на рівні 1974,77 пункту, індекс ПФТС стримався в "зеленій зоні" з мінімальною динамікою до попереднього закриття - "плюс" 0,01%, до 793,98 пункту
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, торгівельна сесія понеділка закрилася при мізерному торговому обороті, сформувавши основний рух на останніх хвилинах торгів американських індексів, що під тиском знижуються.
При цьому, за його словами, інвестори зайняли не вичікувальну позицію, а, швидше, пасивну, зосередившись в 10 паперах.
Як відзначив аналітик, велику частину торгівельної сесії гравці працювали "точковий", ретельно вибираючи позиції, по яких фіксувався прибуток, і ті позиції, які допускають місце для зростання. При цьому змішаний зовнішній фон, періодично зміщував пріоритети руху, підтверджуючи або спростовуючи вибране тактичне рішення.
Як повідомив менеджер з торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "БГ Капітал" Дмитро Грубе, сильні драйвери зростання на світових фондових майданчиках практично були відсутні, інвестори взяли перерву після стрімкого зростання біржових індикаторів минулого тижня. На його думку, учасники ринку обережні, бо поки не сформовано чітке розуміння, чи варто чекати другої хвилі кризи чи, навпаки, виходу економіки з рецесії.
Як прогнозує Грубе, конкретний тренд на ринку сформується лише за умови публікації позитивної статистики і корпоративної звітності впродовж тривалого періоду часу. Позитивним сигналом для інвесторів також може стати вихід фінансових показників крупних корпорацій не гірше за чекання. Крім того, у вівторок динаміка торгів на глобальних ринках також залежатиме від публікації даних щодо інфляції у Великобританії, індексу економічних чекань ZEW в Німеччині, а також сальдо торгівельного балансу в США і Канаді.
Як відзначив Шевчишин, вівторок буде більш насиченим для українських гравців: вітчизняний ринок відіграватиме звітність ALCOA Inc, і націлюватиметься на публікацію показників за другий квартал 2010 року AWD Holding AG, Intel Corporation і POSCO.
В той же час, за його прогнозами, негативні тенденції на українському ринку, швидше за все, переважатимуть, при цьому торгівельна активність залишиться на невисокій утраті.
Внутрішній новинний фон для ринку в понеділок був нейтральним.
Шевчишин також відзначив, що статистика щодо торгівельного балансу України за п'ять місяців 2010 року, згідно з якою негативне сальдо знизилося на 8,3%, закладає додаткові передумови для стабілізації курсу гривні. В той же час, додав аналітик, інформація не зробила на ринок істотно впливу, оскільки статистика не охоплює червневий період спаду виробничої активності в деяких галузях.
На УБ в понеділок лідером по ліквідності стали акції "Укрнафти" (-0,83%), зниження яких було сформоване продавцями, що фіксує прибуток після попереднього зростання.
Подешевшали цього дня акції Алчевського меткомбінату (-1,9%), тоді як акції "Азовсталі" додали 0,34%, Єнакіївського метзаводу - 0,52%.
За словами Шевчишина, акції Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (-1,57%), по яких пройшла мала кількість операцій, як і раніше, знаходяться під пресом продавців на тлі додаткової емісії акцій у зв'язку з об'єднанням з "Метінвестом" і розмиванням часток акціонерів.
На тлі негативних настроїв по сировинних компаніях і негативної динаміки на сировинних ринках, акції українських гірничо-збагачувальних комбінатів (ГЗК) показали змішану динаміку.
Подорожчали акції Полтавського ГЗК (+1,3%), по яких позитивна динаміка спостерігалася ще з відкриття, в той же час акції Північного ГЗК втратили 1,35%.
Як відзначив Шевчишин, змішані настрої по акціях банків на тлі необхідності докапіталізації банківської системи на 40 млрд грн. зосередили інтерес інвесторів у продажах по акціях Укрсоцбанку (-0,38%) і покупках по акціях Райффайзен Банк Аваль (+0,46%).
Акції енергогенераторів також показали змішану динаміку: папери "Донбасенерго" зросли на 0,94%, тоді як "Західеенрго" - впали на 1,29%.
Серед акцій машинобудівників найбільша увага ринку зосередилася в акціях "Мотор Січі" (+0,09%).
Як відзначив Шевчишин, акції "Луганськтепловозу", закрившись на п'ятничних рівнях, в понеділок зменшили торговий оборот на тлі наростання побоювань інвесторів щодо скасування результатів приватизації підприємства і відмови російської сторони в участі втретє в купівлі.
Лідерами зростання цього дня стали акції "УкрАвто" (+3,8%), при цьому всього на одній операції.
Аутсайдерами дня стали акції Інтерпайп Новомосковського трубного заводу (-6,1%), які впали після зростання минулого тижня на одній операції, а також акції "Галнафтогазу" (-4,14%), що просіли після виведення паперу на ринок заявок.
На УБ обсяг торгів склав 41,5 млн грн.
На ПФТС з акціями було укладено угод на суму майже 14 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас