"Ъ": Депутати здали сесію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Депутати здали сесію

Казна та Політика
359
В суботу пізно увечері голова Верховної ради Володимир Литвин закрив VI сесію. У останні два дні роботи парламент змінив правила виборів до місцевих рад і виключив з порядку денного питання проведення восени всеукраїнського референдуму про скасування політичної реформи. В опозиції нарікають на те, що новий закон про вибори істотно обмежує їх можливості.
До ухвалення двох принципових для коаліції законів - "Про всеукраїнський референдум" і "Про вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим і місцевих рад, а також сільських, селищних і міських голів" - депутати Верховної ради приступили ще в п'ятницю. На початку уранішнього засідання спікер Володимир Литвин запропонував змінити календарний план роботи сесії і призначити пленарне засідання в п'ятницю увечері, а потім - і в суботу. "У нашому портфелі є багато законопроектів, стосовно яких ми повинні визначитися до кінця сесії", - пояснив свою ініціативу Литвин.
Законопроект "Про всеукраїнський референдум" парламентарі почали розглядати в другому читанні на вечірньому засіданні в п'ятницю. Документ, підготовлений народним депутатом Дмитром Шпеновим (Партія регіонів), серед іншого передбачав можливість винесення на референдум питання про скасування змін до Конституції. Проти цієї норми раніше виступили як депутати опозиційних фракцій - БЮТ і "Наша Народна для України самооборона" (НУ-НС), так і фракцій коаліції - блоку Литвина і КПУ. На їх переконання, таким чином в Партії регіонів мали намір скасувати політичну реформу 2004 року, за підсумками якої Україна перейшла від президентської до парламентсько-президентської форми правління. "При створенні коаліції лідер КПУ Петро Симоненко і тодішній лідер Партії регіонів Віктор Янукович підписали документ про те, що 'ми політреформу не чіпаємо'", - заявив член фракції КПУ Євген Царьков, додавши, що Компартія виступає за сильну парламентську республіку.
Інтрига довкола проекту закону розвіялася, коли представники коаліції несподівано підтримали поправку народного депутата Юрія Ключковського (НУ-НС) - заборонити винесення на референдум питання про скасування змін до основного закону. Після цього голова Ради Володимир Литвин закрив п'ятничне засідання.
В суботу, звільнивши за поданням прем'єр-міністра Миколи Азарова міністра з питань надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича, депутати повернулися до розгляду законопроекту "Про всеукраїнський референдум". Про результати переговорів щодо нього прийняття спікер вирішив повідомити під час засідання. "Враховуючи складну ситуацію із законом про всеукраїнський референдум, було прийнято рішення направити закон на повторне друге читання і повернутися до його розгляду на першому пленарному тижні наступної сесії", - сказав він, додавши, що лідери фракцій домовилися розглянути в суботу законопроект про місцеві вибори. "Нам удалося зліпити крихкий компроміс - це була складна домовленість, тому що сторона Кабміну в особі міністра юстиції Олександра Лавриновича наполягала на завершенні розгляду закону", - заявив Литвин.
До законопроекту про місцеві вибори депутати запропонували 1529 поправок. Практично відразу ж після початку розгляду документа фракція БЮТ покинула зал, пояснивши це тим, що жодна з їх поправок не була підтримана профільним комітетом. Втім, за інформацією Комерсант-Україна, дане рішення було оговорене з коаліцією: у обмін на перенесення розгляду законопроекту про всеукраїнський референдум на осінь БЮТ пообіцяв не затягувати обговорення документа про місцеві вибори.
Нагадаємо, головними новинами законопроекту №6601 "Про вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим і місцевих рад, а також сільських, селищних і міських голів" є заборона на участь у виборах блоків політичних партій і введення змішаної виборчої системи. Також, відповідно до законопроекту, право висувати кандидатів в мери закріплюється виключно за політичними партіями. Ще одним нововведенням є заборона на участь у виборах місцевих парторганізацій, зареєстрованих менш ніж за рік до дня виборів. Як відомо, місцеві вибори відбудуться 31 жовтня 2010 року.
Для розгляду законопроекту в другому читанні від опозиції в залі залишилися лише декілька представників НУ-НС, зокрема Юрій Ключковський, Микола Катеринчук, В'ячеслав Кириленко і Олесь Доній. Вони наполягали на обговоренні своїх поправок, не врахованих профільним комітетом. Проте жодна з норм, що звужують права партій на участь у виборах, не була скасована. Тим часом в БЮТ запевнили, що не бачили сенсу знаходитися в залі: "Я був на засіданні комітету, де за десять хвилин розглянули тисячу поправок, так само відбувається і в залі. Сенс сидіти там, якщо машина для голосування працює безвідмовно і всі поправки, які вносить опозиція, незважаючи на аргументи, відхиляються", - заявив глава підкомітету з питань виборчого законодавства Сергій Підгірний (БЮТ).
За ухвалення закону про місцеві вибори в суботу в 20.52 проголосували 259 депутатів, притому що в залі було не більше 40 осіб. Ще через чотири хвилини, о 20.56, Володимир Литвин закрив VI сесію Верховної ради VI скликання.
Зміни, передбачені законом про місцеві вибори, торкнуться інтересів в першу чергу нещодавно створених невеликих політичних сил. Так, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк заявив, що з ухваленням цього закону його політичну силу фактично виключили з виборчого процесу, і докорив у цьому колегам по опозиції. "Прикро, але фракція БЮТ, яка нібито представляє демократичний табір, покинула поле бою - сесійний зал парламенту, тим самим здавши демократичні цінності як такі", - заявив він.
Пізніше прес-служба Яценюка оприлюднила іншу його заяву, в якій він закликав опозиційні сили об'єднатися для захисту свого права на участь в місцевих виборах. "За моїм дорученням готується звернення до Конституційного суду стосовно відповідності ухваленого закону Конституції України. Прошу, підтримайте це звернення, поставте під ним свій підпис", - заявив Арсеній Яценюк.
В Блоку Юлії Тимошенко (партії "Батьківщина", "Реформи і порядок", Українська соціал-демократична партія) вважають, що виконати норми нового закону зможуть лише партії, що мають в своєму розпорядженні адміністративний ресурс. "Враховуючи мінімальні терміни і безліч умов, партіям без адмінресурсу буде дуже складно", - резюмував Підгірний.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас