Уряд Іспанії схвалив проект закону про ощадбанки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Іспанії схвалив проект закону про ощадбанки

Казна та Політика
133
Рада міністрів Іспанії на своєму засіданні в п'ятницю схвалила проект нового закону про ощадні банки, який вносить зміни до юридичного статусу, структури і прав цього фінансового інституту. Про це повідомляють іспанські ЗМІ, передає РИА Новости. Розмови про необхідність реформи ощадних банків, які серйозно страждають в умовах фінансової кризи через нездатність швидко реагувати на ситуацію, що змінюється, точаться давно.
Іспанські ощадбанки теоретично не вважаються комерційними організаціями, не мають акціонерів і велику частину свого прибутку реінвестують в економіку регіону або направляють на соціальні і культурні цілі. Кожна автономія Іспанії має свій ощадбанк, один або декілька. Ощадбанки перебувають під контролем місцевих властей, які визначають склад керівництва банку. До нього зазвичай входять представники правлячої в даному регіоні партії.
Згідно з законопроектом, ощадбанки зможуть випускати в обіг квоти участі, подібно до звичайних акцій, які емітують комерційні банки. Ці квоти, втім, не повинні складати більше 50% активів банку. Такий захід, на думку міністра економіки і фінансів Елени Сальгадо, дозволить ощадбанкам "бути привабливішими на ринку" і розширить їхні можливості у фінансуванні. Ще одна новина стосується діяльності ощадбанків, які тепер зможуть за бажання зосередитися на соціальних і культурних проектах, передавши виконання своїх чисто фінансових функцій комерційному банку. За словами віце-прем'єра країни Марії Тереси Фернандес-де-ла-Вега, цей законопроект "сприятиме зміцненню і без того міцної фінансової системи".
Центральний банк Іспанії ще рік тому попереджав, що в країні надто багато дрібних банків, які можуть зіткнутися з проблемами в умовах економічної кризи, і закликав їх подумати про можливе злиття. Донедавна в Іспанії налічувалося 45 ощадних банків, в результаті останнього злиття і поглинань їх залишилося 19.
В середині травня іспанський ЦБ узяв під свій контроль ощадбанк CajaSur, щоб врятувати його від банкротства, а в кінці травня - початку червня декілька крупних ощадбанків країни оголосили про своє швидке злиття. Серед них - два провідні іспанські ощадні банки Caja Madrid і Bancaja, до яких приєдналися п'ять дрібніших: Caixa Laietana, Caja de Аvila, Caja Insular de Canarias, Caja Segovia і Caja Rioja. В результаті цієї операції, оголошеної 15 червня, в країні з'явиться найбільший ощадбанк з активами в 340 млрд євро.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас