Світовий банк гальмує прискорення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк гальмує прискорення

Казна та Політика
627
В Світовому банку чекають повільного розвитку української економіки. На тлі двозначної інфляції зростання ВВП в поточному році може становити всього 3,5%. Більше того, в банку сумніваються в можливості різкого прискорення темпів розвитку економіки в 2011-2012 роках. Експерти погоджуються з такими консервативними оцінками, проте вважають, що поліпшення інвестиційного клімату, відновлення кредитування і хороший урожай можуть прискорити зростання ВВП.
Світовий банк (СБ) вчора підвищив прогноз зростання ВВП України в 2010 році з 2,5% до 3,5%, що нижче не лише чекань уряду і Міжнародного валютного фонду - 3,7%, - але і поточних темпів відновлення економіки. За даними Держкомстату, в I кварталі ВВП зріс на 4,9%, а за січень-травень, за інформацією адміністрації президента, - на 6,1%. "Ми чекали помірних темпів відновлення світової торгівлі. Результати весняних місяців виявилися кращими від очікуваних, і зараз ми бачимо корекцію у бік нашого прогнозу, - відзначив старший економіст СБ Руслан Піонтковський.- Показники кварталу до попереднього аналогічного кварталу демонструватимуть невелике - близько 1% - прискорення". На думку аналітиків СБ, відновлення кредитування промисловості дозволить прискорити темпи зростання економіки, але відновлення буде поступовим і не скоро досягне докризового рівня. Прогноз номінального ВВП на 2010 рік - 1070,8 млрд грн.
В 2011-2012 роках економічне зростання прискориться до 4-5%. "Зростання ВВП в поточному році засноване на зовнішніх чинниках. Вже з 2011 року ми чекаємо сповільнення зростання українського експорту, а основним джерелом економічного розвитку стане внутрішній ринок", - відзначив Піонтковський. Зростання експорту в 2011-2012 роках сповільниться з 6,2% до 3,5-4%.
Незважаючи на дефляцію в квітні-травні і зниження рівня інфляції до 3,7% (урядовий річний прогноз - 9,5%), в Світовому банку погіршили чекання інфляції з 10,6% до 11,9%. Руслан Піонтковський вважає, що будуть підвищені тарифи на газ для населення і теплокомуненерго. Зниження держвитрат на оплату газу дозволить утримати бюджетний дефіцит на рівні 6% від ВВП, а в 2011-2012 роках знизити його до 3,4% і 2,8% відповідно. Однозначну інфляцію СБ чекає в 2011 році - 9,5%, а в 2012 році вона може сповільнитися до 8,1%. Востаннє в СБ оновлювали прогнози в жовтні 2009 року, хоча раніше їх переглядали щокварталу.
"Ми відчували дискомфорт від того, що не могли вчасно оприлюднити звіт. Для цього були об'єктивні причини: політична криза в Україні і нестабільність на світових ринках. Зараз ситуація стабілізувалася, - сказав глава Світового банку в Україні, Білорусії і Молдавії Мартін Райзер.- Наш прогноз враховує відновлення Україною співпраці з МВФ. Якщо цього не станеться, ми будемо змушені погіршити свої прогнози".
Експерти також не чекають в 2011 році економічного прориву. "Істотного прискорення зростання ВВП в 2011 році не буде. Він зросте з 4% до 4,5%, адже зниження обсягів експорту знизить позитивний ефект від відновлення кредитування, - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан.- Цей прогноз ґрунтується на незмінності інвестиційного клімату. Його поліпшення може прискорити зростання ВВП наступного року". Про ризики говорить і директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць: "З консервативним прогнозом можна погодитися хоч би тому, що поки що зберігаються декілька ризиків, що впливають на економіку. Не факт, що відновлення кредитування почнеться в найближчі квартали. Також є ризики поганого врожаю, що може погіршити показники найближчих двох років".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас