НБУ: Зростання попиту на валюту ситуативне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Зростання попиту на валюту ситуативне

Валюта
1054
Національний банк України (НБУ) продав на міжбанківському валютному ринку $100 млн у зв'язку з ситуативним зростанням попиту на валюту, викликаним підготовкою Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" до планового щомісячного платежу за російський природний газ, повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"На ринку діє ситуативний момент, пов'язаний з плановим платежем "Нафтогазу", тому Нацбанк в черговий раз цього року продемонстрував готовність уникнути необгрунтованих коливань курсу", - сказав він.
"Ми продали валюту сьогодні, ймовірно, продамо і завтра, але упевнені, що процес поповнення валютних резервів продовжиться", - додав В.Литвицький.
Він нагадав, що в поточному році Нацбанк як продавав валюту, так і купував, хоча останнім часом переважно виступав покупцем, попереджаючи надлишкову пропозицію валюти.
Керівник групи радників глави НБУ також підкреслив, що сьогодні центробанк зайвий раз продемонстрував: валютний курс в Україні не є фіксованим. За його словами, в середу середньозважений курс на ринку без участі НБУ становив 7,90712 грн/$1, тоді як в четвер - 7,91 грн/$1.
"Тобто, курс гнучкий, але не волатильний. Коливання курсу існують, але вони не небезпечні. І це краща відповідь тим, хто намагається знайти фіксацію курсу там, де її немає", - зазначив В.Литвицький.
Як повідомлялося, за умовами контракту з російським "Газпромом", "Нафтогаз України" повинен сплатити постачання газу до 7 числа місяця, наступного за місяцем постачання. Останнім часом держхолдинг здійснює платежі за рахунок власних коштів, купуючи частину валюти на ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас