У ЗМІ з'явився текст рішенна Стокгольмського суду з RosUkrEnergo — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ЗМІ з'явився текст рішенна Стокгольмського суду з RosUkrEnergo

Енергетика
1157
Українське видання "Зеркало недели" опублікувало переклад тексту рішення Арбітражного інституту Стокгольмської торговельної палати (Швеція) у суперечці НАК Нафтогаз України проти RosUkrEnrgo. (Швейцарія). На сайті газети також вказується, що видання готове було б "поставити в цій справі крапку, констатувавши, що текст рішення є протоколом договірного матчу".
"Але не дивлячись на те, що це витікає з тексту, бо "раптом" в травні 2010-го Нафтогаз відмовився від своєї колишньої позиції і погодився з вимогою RosUkrEnergo задовольнити апетити компанії Дмитра Фірташа і Газпрому до остаточного винесення рішення Стокгольмського трибуналу, залишається купа питань”, - пише видання.
Також журналісти порушують питання про те, від кого "засекретили рішення Стокгольмського арбітражу?".
"Виходить, що український уряд, СБУ і Нафтогаз "засекретили" рішення Стокгольмського арбітражу лише від українського народу і вітчизняного експертного товариства", - пише газета.
Крім того, видання передбачає, що від "нас всіх намагалися приховати той факт, що як би різні сторони процесу стокгольмським рішенням по взаємному задоволенню підготували позиції для завдання 24-мільярдного (а за словами Валерія.Хорошковского, взагалі майже 34 млрд грн.) удару по Українському бюджету".
"Міркуйте самі. Стаття 30 п.11 Закону України "Про інформацію" дає вам і нам таке право", - говориться в статті. З копією перекладеного документа можна ознайомитися тут.
Как повідомлялося, Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня цього року виніс ухвалу, якою зобов'язав Національну акціонерну компанію Нафтогаз України повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також передати їй як компенсацію ще 1,1 млрд куб. м газу і $200 млн.
В свою чергу, українські експерти вважають, що таке рішення означає, що в Нафтогазу знов виникає право вимоги на $1,7 млрд до RUE, яке компанія придбала в Газпрому на початку 2009 року і в рамках якого вона вилучила 11 млрд куб. м газу, що і стало причиною звернення RUE до Стокгольмського арбітражу.
В другому кварталі 2010 року Нафтогаз купує в Газпрому газ за ціною $232,86 за 1 тис. куб. м, за якою 12,1 млрд куб. м коштували б $2,82 млрд. У третьому кварталі ціна газу має бути дещо нижчою у зв'язку із здешевленням нафти на світовому ринку.
Український уряд заявив, що не має достатніх ресурсів газу для повернення RUE, тому мають намір додатково обговорити спосіб виконання рішення Стокгольмського суду з RUE і її акціонерами.
RosUkrEnergo створена влітку 2004 року Газпромом і Centragas Holding AG на паритетних основах. Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) та Івану Фурсіну (10%). RUE в 2006-2008 рр. виступала монопольним постачальником природного газу до України.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас