"Ъ": "Газпром" прийме більшу ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Газпром" прийме більшу ставку

Енергетика
599
"Газпром" і "Белтрансгаз" сьогодні мають поставити крапку в газовій війні Росії і Білорусії, підписавши додаткову угоду щодо транзиту газу. Як і наполягав Мінськ, ставка в 2010 році зросте до $1,88 за прокачування 1 тис. кубометрів на 100 км. На думку експертів, цей конфлікт продемонстрував, що в Мінська в газовій війні позиції міцніші.
Вчора перший віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко повідомив, що сьогодні "Белтрансгаз" і "Газпром" підпишуть додаткову угоду по ставці за транзит російського газу через Білорусію. "У мене відбулася розмова з Олексієм Міллером (глава "Газпрому"), пройшли додаткові узгодження тексти двох документів - доповнення до контракту і протокол", - пояснив чиновник. За його словами, "Газпром" погодився на ставку транзиту $1,88 за прокачування 1 тис. кубометрів на 100 км. в 2010 році. У "Газпромі" підтвердили: "Ми чекаємо, що завтра білоруська сторона пришле підписані ними документи, і ми, якщо все буде в рамках домовленостей, теж їх підпишемо".
Джерело в "Газпромі" підтвердило, що йдеться про ставку транзиту на 2010 рік у розмірі $1,88. За його словами, "швидше за все, ставка на 2009 рік також буде змінена" (Білорусія вимагає $1,74). Проте коли набере чинності ставка на 2010 рік, заднім числом з 1 січня або ж з 1 липня, співрозмовник не уточнив. У першому випадку "Газпрому" доведеться виплатити різницю між ставкою $1,45 за 1 тис. кубометрів на 100 км., по якій транзит оплачувався раніше, і новою ціною. Володимир Семашко стверджує, що "Газпром" визнав заборгованість за транзит $32 млн через різницю старої і нових ставок.
Додаткова угода щодо транзиту має завершити газову війну Росії і Білорусії. Вона була розпочата 21 червня, коли "Газпром" зажадав від "Белтрансгазу" погасити заборгованість в розмірі близько $190 млн. Борг виник через те, що Мінськ платив за газ за ціною 2008 року - $150 за 1 тис. кубометрів, а за контрактом ціна була вища. Монополія поступово обмежувала постачання до Білорусії (до 23 червня - на 60%). У свою чергу, "Белтрансгаз" заявив, що "Газпром" повинен за транзит газу до Європи з листопада 2009 по травень 2010 року $260 млн, і скоротив транзит газу до Литви.
У результаті 24 червня "Газпром" підтвердив оплату "Белтрансгазом" боргу за газ в повному обсязі і відновив постачання. Сама монополія перерахувала Білорусії лише $228 млн (по ставці $1,45). Проте Мінськ наполягав, що ціна за прокачування в 2009 році має бути $1,74, а в 2010 році - $1,88 за 1 тис. кубометрів на 100 км., тому "Газпром" винен ще $32 млн. При цьому Білорусія відновила прокачування газу, хоча президент країни Олександр Лукашенко і загрожував новими обмеженнями, якщо не буде доплати за транзит.
Олександр Назаров з інвесткомпанії "Метрополь" відзначає, що у результаті втрати Москви виявилися більшими, ніж в Мінська, і конфлікт продемонстрував, що "газового кийка в Росії, принаймні стосовно Білорусії, немає". "Перекриття транзиту газу до Європи набагато істотніший аргумент в спорах", - вважає аналітик.
Світлана Гризан з "ВТБ Капіталу" упевнена, що це не останній газовий конфлікт Росії з транзитними країнами. На її думку, причини нинішньої війни в першу чергу "політичні". Вчора, після появи інформації про врегулювання проблем з транзитом, почалося просування і в рішенні основного політичного питання взаємин Росії і Білорусії на поточному етапі - прийнятті документів у рамках Митного союзу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас