ЗМІ: "Шпигунський скандал" не вплине на відносини США та Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: "Шпигунський скандал" не вплине на відносини США та Росії

307
Немецькі ЗМІ широко висвітлюють інцидент із затриманням в США групи ймовірних агентів розвідслужби Росії. "Навіть без холоду" - коментар під таким заголовком розмістила на своїх сторінках газета Frankfurter Allgemeine. Ось що вона пише:
Немає більше "холоду", з якого раніше "поверталися шпигуни". Минули часи, коли "людей із команди Смайлі" - під покривом ночі і туману - обмінювали на Глінікському мосту на агентів, яких засилав на захід його східний противник "Карла". Хоча шпигунство, описане Джоном Ле Карре в його романах часів "холодної війни" і, зображений письменником як безглуздий, гешефт, як і раніше, існує. І за часів "електронних засобів ведення війни" він, схоже, отримав ще більші масштаби.
Правда, що стосується агентурної мережі, що працює на Росію, тільки що виявленої в США, то тут, очевидно, йдеться про класичне шпигунство. В даному випадку зроблена спроба отримати інформацію з урядового апарату - судячи з усього, шпигуни вивідували військові таємниці і проникали в секретні служби. І в ролі злочинців, вочевидь, зовсім не завжди виступали "резиденти" в посольствах або інших дипломатичних представництвах, а люди, які живуть непомітно і найчастіше мають громадянство США. Дані, зібрані під час тривалого розслідування, не залишають в цьому жодних сумнівів. Відповідно, реакції Росії - схвильовані: у Москві говорять про змову проти Обами, мета якої нібито - перешкодити перезавантаженню американо-російських відносин.
Тему продовжує газета Die Welt: Якщо Росія напередодні державних візитів своїх високопоставлених осіб дійсно веде шпигунство в політичній і військовій сферах США за допомогою подібних "агентів-аматорів", то дружбі лідерів колись ворогуючих блоків більше нічого не загрожує. Та і про долю десяти затриманих агентів можна не турбуватися. Їм загрожують декілька неприємних тижнів або місяців під вартою, після чого батьківщина про них потурбується і на когось обміняє.
Газета Süddeutsche Zeitung висловлює таку думку: Ні Кремль, ні прем'єр-міністр Росії Володимир Путін не зацікавлені зараз в тому, аби через викритих агентів політика потепління, що копітко проводиться в останні місяці, раптово зійшла нанівець. Москва робить ставку на політику заспокоєння, вона має намір терміново модернізувати Росію, яка перебуває в економічному занепаді. І для цього їй необхідна, серед іншого, допомога від США і американських інвесторів. З цією метою тільки що побував в Силіконовій долині президент Медведєв. Іншими словами, багато що свідчить про те, що після закінчення декількох важких днів все залагодиться.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас