Стокгольмський синдром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стокгольмський синдром

Енергетика
1449
11 червня міністр палива і енергетики Юрій Бойко звинуватив російську компанію "Газпром" у підтримці українського олігарха Дмитра Фірташа в позові його компанії до України.
Тиждень тому стокгольмський арбітраж виніс ухвалу в спорі НАК "Нафтогаз" і RosUkrEnergo, зобов'язавши "Нафтогаз" повернути 11 мільярдів кубометрів газу RUE і як неустойку за недотримання контракту віддати ще 1,1 мільярда кубометрів газу. Більше того, Україна повинна доплатити 197 мільйонів доларів.
"Позов підписаний адвокатами "Газпрому" і це факт", - сказав Бойко в ефірі телепрограми "Шустер Live". Як передає "Коммерсант'", в "Газпромі" на неофіційному рівні визнають підтримку RosUkrEnergo. "Ми дійсно підтримали цю компанію, оскільки є її акціонерами", - сказало джерело в компанії. Чи зможе повернути Україна газ RUE, та і чи повинна була погоджуватися на стокгольмський арбітраж - ці питання стали сьогодні дуже актуальними. Так само як і питання про підтримку "Газпрому" - з якою метою Росією була надана допомога компанії Фірташа?
Дивний суд
Відносини України з міжнародними судами часом бувають дуже дивними. Часто наша країна визнає рішення тих міжнародних судів, під юрисдикцією яких вона не перебуває. Так було, наприклад, з шельфом острова Зміїний. Україна погодилася з Румунією і зобов'язалася виконати рішення суду ООН, хоча під його юрисдикцією Україна не перебуває. По суті, наша країна могла спокійно відмовитися від румунської пропозиції і почати розробку родовищ на шельфі. І міжнародне право було б на її стороні, оскільки кордони України, у тому числі і морські, були визнані Румунією в договорі з СРСР.
Але Україна незрозуміло навіщо зважилася на слухання в суді. І програла. У справі з нібито фірташевськими мільярдами кубометрів схожа ситуація. Деякі експерти вража.ть, що Стокгольмський арбітражний суд, створений за контрактом №14/935-3/04 між компанією Фірташа і "Нафтогазом" уповноважений розглядати питання про відповідність дій "Нафтогазу" договору поступки від 20 січня 2009 року і пов'язаними з ним контрактами між RUE і "Газпропомом".
Але чи має Стокгольмський арбітраж компетенцію для вирішення суперечок за іншими контрактами - ось в чому питання. У Стокгольмі вирішили, що мають таку компетенцію, проте тут виникає друге питання - а чи потрапляє суперечка між "Нафтогаз" і RUE умови арбітражної обмовки. Чи не містить рішення суду постанови, що виходять за межі арбітражної обмовки. Питання не пусте, оскільки дозвіл на виконання рішення міжнародного арбітражу повинен буде видати Шевченківський районний суд міста Києва.
Більше того, рішення вже цього суду можна буде оскаржити в Апеляційному суді Києва і Верховному суді України. І якщо хоч би один з вищезгаданих українських судів визнає рішення Стокгольмського суду таким, що виходить за межі арбітражної обмовки, "Нафтогаз" буде врятований. Більше того, українські суди можуть не дати дозвіл на виконання постанови міжнародного арбітражу з тієї причини, що це суперечить публічному порядку України: це підриває економічні інтереси держави. А рішення Стокгольмського арбітражу дуже невигідно для нашої країни. У зв'язку з цим виникає питання - чи будуть неупереджені українські суди і чи вистачить у них сили волі не вирішити виконання стокгольмського рішення?
В справі RUE проти "Нафтогазу" є і ще одна дивина. Як свідчать договори між "Газпромом" і "Нафтогазом", опубліковані "Дзеркалом тижня", національна акціонерна компанія по факту нічого не винна RUE. По суті, "Нафтогаз" сплатив "Газпрому" борг компанії Фірташа - 1,7 мільярда доларів за 11 мільярдами кубометрів газу. Фактично, національна акціонерна компанія викупила борг RUE. А оскільки куплений компанією Фірташа газ зберігався в "нафтогазівських" газосховищах, то "Нафтогаз" стягнув борг з RUE не грошима, а газом. Незважаючи на це, зрештою "Натфогаз" програв і тепер зобов'язаний повернути RosUkrEnergo 12,1 мільярда кубометрів газу. А коли повертатимуть "Нафтогазу" 1,7 мільярда доларів і чи будуть це робити взагалі - поки не ясно.
Ніж в спину
Неприємною несподіванкою для української сторони була участь "Газпрому" на стороні RosUkrEnergo. Навіть виправдання російської компанії з приводу того, що частина компанії Фірташа належить їй, не можуть повною мірою пояснити дії росіян. Тим паче, що за наявною інформацією в російських ЗМІ, "Газпром" має намір вийти із складу акціонерів RosUkrEnergo - про це пишуть "Ведомости". За інформацією видання, голова "Газпрому" Олексій Міллер обговорив операцію з Дмитром Фірташем на позаминулому тижні. Зараз в "Газпрому" і Фірташа акцій порівну - по 50%. Проте операція з покупки Фірташем "газпромівських" акцій відбудеться не раніше, ніж "Нафтогаз" "поверне" RUE 12,1 мільярда кубометрів газу. Потім нібито це паливо в RUE має викупити "Газпром експорт", а тоді компанія Фірташа і поверне "Нафтогаз" 1,7 мільярда доларів, за які був списаний газ. І лише після цього "Газпром" продасть свою частку структурам Фірташа.
Інформація "Ведомостей" виглядає правдоподібно хоч би тому, що в разі повернення "Нафтогазом" горезвісних 12,1 мільярда кубометрів газу в RUE виникає проблема: як і кому продати цей газ. Чи віддасть "Нафтогаз" RUE своїх клієнтів? Або "Газпром" зважиться на атракціон небаченої щедрості і задарма віддасть свої угорські і польські контракти? Перший варіант вірогідний. Особливо враховуючи зв'язки Дмитра Фірташа з нинішньою владою. Проте в цьому випадку главі профільного міністерства буде ще складніше відхреститися від зв'язків з Фірташем, які, якщо вірити документу, знайденому "Українською правдою", дуже тісні.
Непросто буде і українському президенту, якого теж підозрювали в зв'язках з українським олігархом. Та і як пояснити народові раптову "палку любов" до компанії, що поставила енергетику України на коліна? Як пояснити перспективу мерзнути взимку в неопалюваних будинках тому, хто своїм гаслом вибрав "Україна для людей!"? Другий варіант, враховуючи апетити "Газпрому", маловірогідний. Передбачувана операція між Фірташем і Міллером позбавляє RosUkrEnergo від головного болю з приводу реалізації отриманого в України газу.
Для України ж підтримка Фірташа "Газпромом" - ніж в спину. Якщо "Нафтогаз" віддасть 12,1 мільярда кубометрів газу, він не зможе накопити необхідний об'єм газу - 25 мільярдів кубометрів - для проведення опалювального сезону. Так вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Те, що ні грошей, ні газу в України немає, заявив і Бойко. "Не буде віддачі ресурсів у таких об'ємах, тому що його просто не звідки взяти. Ні грошей, ні газу", - сказав Бойко увечері 11 червня в ефірі телеканалу "Інтер". "Ми розуміємо, що судовий процес йде. Російські партнери попереджені, що ми не віддаватимемо 11 мільярдів кубометрів газу з власного балансу. За будь-яких обставин, у нас його просто немає, ми країну не залишимо без ресурсу газу", - сказав міністр. Яка ж причина того, що Росія допомогла Фірташу поставити Україну в крайню безвихідь? Адже раніше "Газпром" навпаки сприяв відчуженню в RUE горезвісних 11 мільярдів кубометрів. Це проста непослідовність, або хитро прорахована "багатоходівка"?
Відповідь проста - така ситуація може сприяти поглинанню "Газпромом" "Нафтогазу". У цьому упевнений не один експерт. "Росія вирішила скористатися цією ситуацією, аби добитися поступок від України. Я думаю, що, не отримавши відразу від України поступок в питанні поглинання "Нафтогазу" "Газпромом", Росія вирішила піти обхідним шляхом", - вважає Гудима. З ним солідарний Максим Шєїн з ІК "Брокеркредитсервіс". Він вважає, що "Газпром", швидше за все, добиватиметься отримання повного контролю над внутрішнім ринком газу в Україні. В той же час міністр палива і енергетики спростовує інформацію про те, що Україна може передати частину своєї газотранспортної системи "Газпрому" як співвласникові RUE в рахунок боргу.
"Такої ситуації не буде", - запевнив Бойко українців 11 червня. В той же час, він відзначив, що пропозиція Росії про створення спільного з Україною підприємства, яке б зайнялося транспортуванням і видобутком газу, "дуже уважно вивчається". Проте воно можливе лише на паритетних умовах. "Ми готові брати участь в будь-яких формах, які відповідають національним інтересам, але на паритетних умовах - 50 на 50. 50 відсотків вкладає наша країна, 50 відсотків - "Газпром", - сказав Бойко. Але навіть якщо "Газпром" не переслідує мети оволодіти енергетичним ринком України, у програші він не залишиться. У передбачуваній операції між RUE і "Газпромом експорт" половина грошей повернеться "Газпрому", адже ця компанія володіє 50% акцій RosUkrEnergo. Виходить, "Газпром" купить 12,1 мільярда кубометрів газу за півціни!
В будь-якому разі, борг "Нафтогазу" непосильний для України. Та і чи правомочний він? "Отримавши рішення трибуналу, ми його направимо в міністерство юстиції для відповідної експертизи. І далі уряд буде дивитися, яким чином виходити з цієї ситуації", - заявив міністр палива і енергетики. А в СБУ вирішили не чекати милості від мін'юсту і порушили кримінальну справу за фактом нанесення збитку державі у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражного трибуналу за позовом компанії RosUkrEnergo AG (Швейцарія). Але головне питання залишається відкритим: на чий бік стане українська влада - на бік близького до президента олігарха чи на бік України? Що буде пріоритетним для українських судів - визнати неоднозначне рішення арбітражу чи детально розібратися в справі?
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас