НБУ в 2010 р. збільшив міжнародні резерви на 2 млрд дол. без збитку для ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ в 2010 р. збільшив міжнародні резерви на 2 млрд дол. без збитку для ринку

Валюта
379
Національний банк України (НБУ) з початку 2010 року збільшив міжнародні резерви на $2 млрд - до $28,5 млрд, використовуючи при цьому виключно ринкові механізми і даючи тим самим ринку сигнал надійності займаних банком позицій, повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Ми на ринку тому, що хочемо збільшувати валютні резерви. Хочемо дати сигнал, що наша позиція надійна. Ми купували валюту і купуватимемо", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.
Литвицький уточнив, що лише за 10 днів червня НБУ придбав $129 млн.
"Як я і прогнозував, рівень міжнародних резервів $28 млрд ми протестували в червні. Наступний реальний рівень підтримки - $29 млрд", - зазначив керівник групи радників глави НБУ.
При цьому він підкреслив, що курс, котрий сформувався сьогодні на міжбанку - 7,91 грн/$1 - є ринковим. "Ринок сам тримає його на цьому рівні", - підкреслив керівник групи радників глави НБУ.
За його словами, навіть якщо в особливо вразливих інвесторів закрадаються побоювання відносно України у зв'язку із затримкою відновлення фінансування з боку Міжнародного валютного фонду, настільки швидке зростання міжнародних резервів повинне їх розвіяти.
При цьому Литвицький зазначив, що в переговорах з МВФ досягнутий прогрес, який особливо значний в питаннях монетарної і фінансової політики. "Перспектива інтенсифікації процесу підготовки нової програми співпраці з Фондом дуже реальна", - сказав він.
Керівник групи радників голови НБУ додав, що збільшення резервів дозволяє Нацбанку також забезпечувати економіку, що відновлюється після кризи, грошовою пропозицією.
"Ми на ринку ще і тому, що розуміємо, що економіці потрібна грошова пропозиція. І якщо ми через платіжний і бюджетний баланс, що складається, маємо чистий приплив валюти, то маємо можливість задовольнити попит на гроші за рахунок цього каналу пропозиції", - сказав Литвицький.
Він нагадав, що грошова маса в січні-травні зросла на 7%, а грошова база - на 4,2%, тоді як темпи зростання номінального ВВП вищі.
"Але накачування ліквідності - не домінанта нашої присутності на ринку. Ми на ньому тому, що хочемо збільшити резерви", - ще раз підкреслив керівник групи радників голови НБУ.
Як повідомлялося, міжнародні резерви НБУ в 2009 році зменшилися на 16%, або $5 млрд. Ще роком раніше вони знизилися на 2,8%, або на $0,9 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас