Парковий синдром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парковий синдром

Казна та Політика
1832
4 червня в багатьох великих містах України пройшла акція солідарності з Харковом, а точніше - з харківськими екологами, правозахисниками та і взагалі - харків'ян, які намагаються відстояти рідне місто від свавілля чиновників. Харківська влада під приводом поліпшення транспортної інфраструктури міста почала вирубку парку імені Максима Горького.
Активістів, які перешкоджали цьому, побили люди з "муніципальної охорони". Міліція спостерігала за биттям і не втручалася, а пізніше і зовсім затримала невинних противників вирубки парку. Ситуація в Харкові розпалилася настільки, що в неї обіцяв втрутитися український президент. Але чи допоможе його втручання відстояти парк?
Непотрібна дорога
В кінці травня харківська громадськість була обурена - виявилось, що місцева влада збирається почати вирубку одного з найстаріших і найгарніших парків Харкова - парку ім. М.Горького. Привід був вибраний благородний - будівництво дороги до Євро-2012. Більше того, міська влада обіцяла, що дорога зможе розвантажити центральну вулицю Першої столиці - Сумську. Проте при найближчому розгляді виявилось, що разом з дорогою будуватимуть і розважальні комплекси і низку інших будівель, з дорогою ніяк не пов'язаних.
Під загрозою виявилася і Мала Південна залізниця - одна з пам'яток парку ім. М.Горького. А при детальнішому розгляді виявилось, що і потреби в цій дорозі не було. Генплан Харкова 2004 року передбачав інший, раціональніший шлях вирішення транспортної проблеми без навантаження вул. Сумський ще одним перехрестям.
Але, вочевидь, навіть думка архітекторів не змогла охолонути запал деяких представників харківської міської влади, які в 2007 ініціювали новий проект, - проект "прорубування" магістралі через парк. У цьому проекті з'явився і "торгівельно-розважальний комплекс". А сама ідея "закільцьовування" вулиць Харкова і розвантаження центральної автомагістралі - вул. Сумської була забута. Тоді парк від вирубки врятувало те, що в травні 2009 року Верховна рада ввела мораторій на забудову парків і лісопарків.
Проте минув час і наступ на парк відновився. Вранці 20 травня почалася вирубка парку. Територія не була обгороджена, жодних пізнавальних знаків на деревах, що зрубуються, як того вимагає законодавство України, не було. Сама вирубка велася з порушенням правил і норм техніки безпеки і представляла загрозу не лише для робітників, але і для людей, які гуляють в парку. Глава громадської організації "Ми-харків'яни" Юрій Кальченко викликав міліцію. І виявилось, що жодних документів на вирубку парку у робітників не було. Роботи були припинені. А в парку залишилися ночувати 7 активістів.
Проте вранці 21 травня вирубка відновилася. Тепер у робітників з'явилося рішення виконавчого комітету Харківської міської ради, що санкціонує вирубку. Інших, необхідних для ведення таких робіт документів у робітників не виявилося. Проте це не перешкодило їм продовжити вирубку. Міліція відмовилася навіть виїхати на місце конфлікту, мотивуючи це тим, що рішення виконкому достатньо. Коли ж активісти громадської організації "Ми-харків'яни" і екологічної організації "Печеніги" спробували перешкодити вирубці і затулили дерева собою, міліція таки приїхала.
Одна сенсу від її присутності було мало - робітники при мовчазному спостереженні правоохоронців побили двох харківських правозахисників. До громадських організацій проте в наступні дні приєдналася велика кількість співчуваючих людей. І це незважаючи на те, що на захисників парку періодично нападали то "робітники" або "муніципальна охорона", а то і міліціонери. В одному з випадків активістів навіть придавили ковшем грейдера, нанісши серйозні каліцтва. Міліція в цю справу не втручалася. Більше того, вона вочевидь встала на бік забудовників, в яких за всю історію протистояння так і не з'явилося жодного легального документа, що дозволяє вирубку парку.
Горезвісне рішення виконкому було самим же забудовником і порушене: як підрахували активісти, було спиляно понад 600 дерев, що перевищує норму, дозволену виконкомом. 28 травня протистояння особливо розпалилися - почалося биття захисників парку невідомими. Міліція спочатку просто залишалася осторонь, а потім і сама приєдналася до тих, що б'ють, затримавши притому декількох захисників парку "За хуліганство".
Серед затриманих виявилася 63-річна українська письменниця Валентина Овод. А 4 червня табір захисників парку був остаточно розгромлений. На людей йшли з "робочими" з включеними бензопилами, захисників парку періодично атакувала "муніципальна охорона" - люди в чорних камуфляжах без будь-яких документів. "Рідна міліція" не лише не берегла харків'ян, але і всіляко сприяла забудовникам, періодично підключаючись до нападів на захисників парку. Зате коли почалася законна мирна акція протесту біля стін облдержадміністрації, харківська міліція була піднята за тривогою. Міліціонерам навіть видали зброю.
З особливим цинізмом
З самого початку конфлікту харківська влада поводилися з особливим цинізмом. "Впродовж декількох тижнів з центральних і місцевих телеканалів роздаються заклики псевдопатріотів і псевдозахисників природи про нібито знищення вікових лісів парку імені Горького. Повинен відзначити, що у формулюванні таких інформаційних пасажів чимало помилок. Можливо, вони викликані непоінформованістю людей, яких використовують в своїх політичних планах купка так званої опозиції", - заявив 28 травня голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. Проте, такі виправдання не переконали нікого, у тому числі і соратників Добкіна з партії. А згодом до хору критиків харківської влади несподівано приєднався і президент України Віктор Янукович. "Я знаю, що таке робота глави адміністрації.
Він, в принципі, вирішував те питання, яке він зобов'язаний був вирішити, щоб забезпечити проведення Євро-2012. Але не таким чином. У цьому лише різниця. А те, що я його (Добкіна) покараю, або, умовно кажучи, йому буде жовта картка оголошена, в цьому немає жодних сумнівів", - сказав Янукович 4 червня. "Я зараз робочу групу створив, я дав таке розпорядження главі адміністрації, ми розберемося з цим питанням. Тому що він мені говорить, що у нього не було варіантів інших. Все це пов'язано з Євро-2012, але в будь-якому разі потрібно було людям роз'яснити, зібрати людей, треба було витратити на це стільки часу, скільки потрібно", - сказав президент. Але, вочевидь, харківській владі навіть президент не указ.
І після цих слів Добкін і в.о. мера Харкова Геннадій Кернес не те що не зупинили вирубку, але і не визнали своєї неправоти. Кернес відзначив, що Харків має всю необхідну дозвільну документацію для будівництва цієї автодороги, а також заявив, що невідомі в чорному камуфляжі, які періодично нападали і били захисників парку, є співробітниками муніципального підприємства "Комунальна охорона". Також Кернес запевнив громадськість, що будівництво дороги не припиниться і вона буде здана до 23 серпня - до дня міста Харкова. Виходить, один з чергових волаючих прикладів незаконної забудови харківських зелених зон буде піднесений місту як подарунок. Більшого цинізму складно уявити.
Поки будівництво триває. Жоден з нападаючих на простих харків'ян "муніципальних охоронців" не покараний. Виходить, можна створювати організовані бандформування і нападати на людей. При цьому можна не пред'являти жодних документів - міліція не заважатиме, а при нагоді і допоможе добивати неугідних. І навіть слова глави держави не змусять місцевих чинуш поводитися стриманіше.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас