Точка зору: На сьогоднішній день кредити МВФ не є життєво необхідними для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: На сьогоднішній день кредити МВФ не є життєво необхідними для України

Казна та Політика
521
На сьогоднішній день кредити Міжнародного валютного фонду не є для України життєво необхідними. Таку думку висловив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило.
"На сьогодні гроші МВФ Україні потрібні, але не критично. Україні критичніше необхідно провести реформаторські перетворення, які б забезпечували фінансове зростання…" - відзначив він. Проте в той же час, економічна ситуація в країні поки що далека від стабільності.
На думку Я.Жалила, Україні необхідно реалізувати власну програму реформ, не прив'язуючись до зобов'язань перед МВФ, і тоді апелювати до отримання такого страхового кредиту, спираючись на реалізацію програми. Експерт також відзначив, що кредити МВФ не направлені на відновлення зростання економіки країни. "Тому я б на сьогодні не звинувачував уряд в тому, що він не намагається щосили отримати кредит МВФ", - сказав Я.Жалило.
Як повідомлялося, уряд України веде переговори з МВФ про початок нової програми співпраці, що передбачає виділення кредиту в розмірі до 19 млрд. дол. на 2,5 роки. Проте процес переговорів затягується.
Прем'єр-міністр України Микола Азаров 21 травня заявив, що Україна виконала всі умови для продовження співпраці з МВФ, які можна було виконати на етапі підписання нової програми. За його словами, згідно з вимогами МВФ, прийнято закон про підвищення акцизів, затверджено фінплан НАК "Нафтогаз України" з дефіцитом трохи більше 6 млрд. грн. і головне – прийнято бюджет з дефіцитом 5,3%.
Також він заявив, що запевнив МВФ в тому, що уряд повинен і виконуватиме закони про держбюджет і за підсумками 2010 року дефіцит бюджету складе 5,3% ВВП. Раніше Україна планувала отримати перший транш за новою програмою співпраці з МВФ вже в червні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас