Лукашенко підписав закон "Про ратифікацію Договору про кордон між Україною та Білоруссю" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко підписав закон "Про ратифікацію Договору про кордон між Україною та Білоруссю"

Казна та Політика
442
Міністерство закордонних справ України наголошує на важливості для подальшого поглиблення дружніх добросусідських відносин між Україною і Республікою Білорусь підписання Президентом Республіки Білорусь закону "Про ратифікацію Договору між Україною і Республікою Білорусь про державний кордон". Про це йде мова в заяві МЗС України.
Цей крок дозволить завершити процес договірно-правового оформлення українсько-білоруського кордону, покласти початок процесу демаркації і підписати низку двосторонніх документів, спрямованих на врегулювання прикордонних питань і боротьбу з незаконною торгівлею людьми, зброєю та наркотиками.
Нагадаємо, 25 лютого ц.р. міністр закордонних справ Білорусі Сергій Мартинов в ході зустрічі зі своїм українським колегою Петром Порошенком повідомив, що білоруська сторона готова завершити процедуру ратифікації договору про кордон з Україною, в ході весняної сесії засідань Національних зборів Білорусі.
Як відомо, Рада Палати представників Національних зборів у ході засідання 24 лютого ц.р. затвердида внесення до проекту порядку денного весняної сесії питання про ратифікацію договору про кордон з Україною.
Раніше, 20 січня Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав відповідне рішення про проведення державної прикордонної політики та забезпечення прикордонної безпеки Білорусі в 2010 р.
Тим часом, голова Державного прикордонного комітету Білорусі Ігор Рачковський заявив, що тривалість робіт з демаркації білорусько-українського кордону може скласти до десяти років. За даними ГПК, для фінансування робіт з демаркації в 2010-2020 рр. буде потрібно поетапно виділити з бюджету близько 51 млрд. руб.
Рачковський підкреслив, що ратифікація договору про білорусько-український держкордон має велике значення для країни, так як кордон з Україною складає близько однієї третини всього державного кордону Білорусі, окрім того, за умовами договору, Білорусі відходять більше 400 гектарів землі.
Договір між Білоруссю і Україною про державний кордон був підписаний у травні 1997 р. в Києві, і в тому ж році ратифіковано українською стороною. Білорусь утримувалася від ратифікації в силу економічних і політичних питань.
Україна і Білорусь підписали у 2003 р. двосторонній протокол, відповідно до якого був визначений обсяг фінансових зобов'язань України на рівні 134 млн дол. Українська сторона в листопаді 2003 р. пропонувала Білорусі на 80% погасити заборгованість шляхом облаштування кордонів і будівництва прикордонних переходів.
Договір про державний кордон між Білоруссю і Україною передбачає створення спільної комісії для проведення демаркації. Документ визначає поняття держкордону на суші, воді, в надрах і повітряному просторі. Умови проходження зафіксовані в протоколі-описі проходження лінії держкордону і в альбомі топографічних карт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас