Трудовий лічильник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трудовий лічильник

Казна та Політика
1386
Кабінет Міністрів України вирішив впровадити погодинну оплату праці. Відповідна ухвала №330 від 5 травня "Про визначення і застосування мінімальної заробітної плати в почасовому розмірі" опублікована на урядовому сайті. Згідно з постановою, мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі визначається, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати на місяць та середньомісячної норми тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні.
Нагадаємо, що на 2010 рік мінімальна погодинна ставка оплати праці, визначена законом про державний бюджет України на 2010 рік, складає з 1 квітня 5 гривень 29 копійок за годину роботи, з 1 липня - 5,32 гривні, с 1 жовтня- 5,43 гривні, і з 1 грудня - 5,52 гривні.
Профспілки попереджають про негативне сприйняття суспільством таких новацій. Так, у найгіршому варіанті зміни щодо погодинної оплати праці можуть торкнутися всіх, хто працює на офіційному трудовому договорі, а це приблизно 11 мільйонів працівників. Про це під час прес-конференції в Києві заявив заступник голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк. "В ідеальному варіанті це не торкнеться жодного, тому що і постановою, і певними повноваженнями профспілок передбачено, що перехід на погодинну оплату праці можливий лише за згоди працівника і при відповідних діях профспілки, - цитує Кондрюка "Інтермедіа Консалтинг" (ІМК). - У найгіршому випадку в цьому випадку мова йде про третину працівників".
В той же час, за словами голови Національного форуму профспілок України Мирослава Якібчука, це може стосуватися навіть менеджера високого рівня, який є директором підприємства. "В будь-якому випадку люди отримуватимуть меншу зарплату", - наголосив Якібчук.
Голова Національного форуму профспілок України впевнений, що тепер більше, ніж п’ять гривень на годину, ніхто з роботодавців платити робітникам не буде. "У законі про переведення на погодинну оплату праці чітко прописано, що оплата години має бути не менша, ніж 5 гривень 24 копійки. На сьогодні більшість підприємств, навіть великих, платять мінімальну заробітну плату, оскільки це певний механізм зменшення оподаткування, тому ніхто з роботодавців більше, ніж п’ять гривень, не платитиме", - наголосив у коментарі ІМК Якібчук. На його думку, таким рішенням лише узаконять "той безлад, який існує у стосунках роботодавців та робітників". "Можливо, на окремих підприємствах і будуть розпорядження про те, що за годину платитимуть 100 гривень, але де ви бачили, щоб роботодавець добровільно заплатив таку суму? Можливо, така практика буде стосуватися топ-менеджменту чи професорів", - додав Мирослав Якібчук.
Чи є перспектива оскарження цієї постанови у суді? Якібчук зазначив, що профспілки звертатимуться до суду лише у разі, якщо не буде внесено зміни до постанови, якими передбачається неможливість скорочення робочого дня до восьми годин у разі переведення робітників на погодинну оплату праці.
Тим часом голова Конфедерації вільних профспілок України, народний депутат України від фракції БЮТ Михайло Волинець таке оскарження вважає малоймовірним. "Мала перспектива оскарження цієї постанови в суді, оскільки є закон, і уряд на його реалізацію видав постанову. Інша справа, що перспектива з’явиться у разі незадоволення суспільства цими змінами", - наголосив у коментарі ІМК політик.
За словами Волинця, наразі НФПУ виступила з ідеєю оскарження цієї постанови в суді, і незалежні профспілки повинні об’єднатися, аби якомога краще забезпечити просування цього питання в суді.
Які перспективи впровадження погодинної оплати праці, у свою чергу, бачать роботодавці, "День" запитав у виконавчого віце-президента Конфедерації роботодавців України Олексія Мірошниченка:
- Жодних революційних змін вітчизняному ринку праці ініціатива впровадити погодинну оплату праці не принесе. Таке нововведення чисто механічне. Воно з’явилося як результат розділення мінімальної ставки заробітної плати на визначену кількість робочих годин.
З точки зору роботодавців, визначення погодинної оплати праці - можливість спростити нарахування заробітної плати при неповному робочому дні та виконанні надурочних завдань, сезонної роботи, тимчасової роботи студентів, тощо.
Робітнику це дає певну захищеність. Утім, профспілки не дуже задоволені саме розміром погодинної оплати праці. Адже мінімальна заробітна плата визначена законом про держбюджет, а погодинна формувалась лише як математичний компонент, що не враховує чимало інших аспектів.
Я особисто вважаю, що введення погодинної оплати праці потрібне, але сам механізм ще потребує доопрацювання. А найперше - в контексті означення самого поняття погодинної оплати праці. І приймати такі зміни слід не постановою Кабміну, а вже в структурі закону про оплату праці, про мінімальну заробітну плату або ж навіть через окремий законопроект.
Чи приведе введення погодинної оплати праці до детінізації заробітної плати, чи навпаки - до збільшення тіні, як наголошують профспілки? Не бачу жодних механізмів ні для першого, ні для другого, бо це стосується оплати за некваліфіковану працю. Роботодавці у будь-якому випадку змушені платити мінімальну заробітну плату, в тому числі і цю погодинну, тому що це - законодавча норма. Водночас ніхто ніколи не платитиме більше, ніж можливо, виходячи з існуючої економічної ситуації. Бізнес завжди прагне мінімізувати свої витрати, серед іншого й на оплату праці, але це не стосується оплати кваліфікованої робочої сили, якої зараз в Україні вже не вистачає.
Олексій Савицький, Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас