Позичальникам дали право вибору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичальникам дали право вибору

Кредит&Депозит
2502
У позичальників з'явився шанс повернути собі право обирати СК при страхуванні застав - автомобілів та нерухомості. На початку травня Антимонопольний комітет пригрозив серйозними штрафами банкам, які продовжать заганяти в "свої" страхові компанії клієнтів, які оформили у них автокредити та іпотеку. Їм доведеться оприлюднити список вимог до акредитованих страховиків, після чого банкіри не зможуть відмовляти позичальникам в прийомі полісів всіх без винятку СК, які будуть відповідати опублікованими критеріями. Якщо ж фінансисти продовжать хибну практику, то їх серйозно покарають рублем - штрафи можуть досягати 10% виручки.
До поля зору антимонопольників потрапили Приватбанк, Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, OTP Bank і УкрСиббанк, на які в минулому році надійшли численні скарги. У своїх кредитних договорах ці установи вимагають від позичальників страховку придбати виключно у вказаних ними СК. При цьому акредитація страховиків проводиться на підставі внутрішніх банківських документів, доступ до яких закритий як для самих страхових компаній, так і їхніх клієнтів. Договори, укладені позичальниками самостійно в чужих СК, фінансисти категорично відмовляються приймати. Щоб виправити дану ситуацію, АМКУ рекомендував банкам забезпечити прозорість і відкритість процесу акредитації компаній. Їх зобов'язали розміщувати на своїх веб-сайтах, а також у відділеннях список акредитованих СК і перелік вимог до них для отримання акредитації. Якщо ж позичальник уже придбав поліс в неакредитованій компанії, фінустанови повинні перевірити її діяльність на відповідність своїм вимогам.
"У разі відмови банк зобов'язаний надати страховику вмотивовану відповідь із зазначенням причини невключення його до списку перевірених", - розповів старший юрист адвокатської фірми Arzinger Павло Нуржинський.
Досі фінансисти не надто балували страхових партнерів якими б то не було поясненнями. "Зараз багато банків заявляють, що у разі відмови в акредитації тієї чи іншої СК вони не зобов'язані мотивувати причини. У результаті страховик надає фінустанові розгорнуту інформацію про свою діяльність, а може отримати відмову без видимої на те причини", - зазначила у розмові з "ДС" заступник голови правління СК "НОВА" Світлана Кадукова. За словами голови АМКУ Олексія Костусєва, хоча рекомендації були направлені тільки п'яти банкам, іншим фінустановам також доведеться їм слідувати. У разі невиконання цих приписів їм загрожують серйозні штрафні санкції.
"Відповідно до законодавства, штраф може скласти 10% виручки", - підкреслив пан Костусєв. Ще одним приводом для втручання антимонопольників став надто високий розмір комісій, яку банкіри стягують за продаж страхових полісів. Серед найбільш жадібних виявився Укрсоцбанк, який вимагав від страховиків сплати комісійної винагороди у розмірі 63% від суми платежу за договором страхування заставного майна фізосіб (крім автомобілів). У той же час в інших фінустановах середній розмір відрахувань за посередництво коливається в межах 10-25%. Саме до такого рівня, за рекомендацією антимонопольного відомства, доведеться знизити комісію й Укрсоцбанку.
Страховики запевняють, що їхні відносини з банкірами вже давно вимагають втручання регулюючих органів. Питання завищених комісійних залишається для ринку болючим протягом останніх кількох років. Непомірні апетити фінансистів стають руйнівним не тільки для СК, але і для їхніх клієнтів.
"Значне зростання банківської комісії, з одного боку, збільшує витрати клієнта на страхування, оскільки виливається у підвищення страхових тарифів. З іншого - може призвести до банкрутства страховика, який, намагаючись пропонувати ринкові умови, зобов'язаний значну частину платежів віддати банку", - сказала директор ТОВ "Агентство страхового консалтингу" Олена Сидоренко.
Абсолютно непрозорою в більшості фінустанов залишається і процедура акредитації СК. Так, одним з основних критеріїв при відборі страхових партнерів сьогодні є розмір депозиту, який компанія готова розмістити в банку. "Ціна такого "вхідного квитка" становить у середньому 1-5 млн грн., Але це далеко не межа. Деякі фінустанови вимагають розміщення депозитних коштів у розмірі 10 млн грн. І більше", - розповідає Світлана Кадукова. Деякі ж банки воліють працювати винятково з афілійованими страховиками, не підпускаючи до страхування застав сторонні компанії.
"Найбільш усталені відносини склалися між УкрСиббанком і страховою компанією АХА. Французька фінустанова (УкрСиббанк є одним з акціонерів АХА в Україні. - ред.) тісно співпрацює з французьким страховиком", - повідомив "ДС" заступник голови правління АСК "ІНГО Україна "Олександр Мацак. Підсумком такого вибіркового підходу до акредитації компаній найчастіше стає невдоволення позичальників. "Банки нерідко зловживають своїм становищем заставоутримувача, прикриваючись турботою про клієнта. Але навіть розміщений СК депозит в кінцевому підсумку не гарантує виконання нею зобов'язань за договорами страхування", - розповів начальник управління організації роботи з банками СК "ПРОВІДНА" Андрій Івчатов.
Фінансисти обіцяють, що будуть беззаперечно слідувати рекомендаціям АМКУ. Хоча деякі з банків, що потрапили в немилість, запевняють, що й до сьогоднішнього дня цілком виразно формулювали критерії при відборі страхових компаній.
"У нас є низка мінімальних вимог, яким СК зобов'язана відповідати спочатку. По-перше, це наявність ліцензій на здійснення відповідних видів страхової діяльності. По-друге, мінімальний розмір статутного фонду повинен становити близько 1,5 млн євро, а розмір отриманих страхових платежів за останні 12 місяців - не менше 5 млн євро. Крім того, у компанії повинні бути договори облігаторного перестрахування з міжнародними страховиками з рейтингом як мінімум одного з провідних рейтингових агентств (AM Best, Fitch Ratings, Moody's Investors Service, Standard & Poor's , т. д.) на рівні не нижче А. Термін роботи СК на страховому ринку України - не менше п'яти років ", - розповів начальник відділу корпоративних відносин з міжнародними корпораціями OTP Bank Юрій Німчик.
Фінансисти також нарікають на те, що знайти надійних партнерів в нинішній ситуації не так просто: 80% зареєстрованих компаній або не займаються реальним страхуванням, або взагалі не проводять ніякої діяльності. До того ж сьогоднішня форма звітності страховиків не дає уявлення про реальний фінансовий стан СК.
"Складна економічна ситуація в 2008-2009 роках негативно позначилася на страховому ринку. Надійних страхових компаній побоювалися, відповідно, зменшилась і кількість акредитованих СК", - пояснює директор департаменту управління роздрібними продажами АТ "Ерсте Банк" Віталій Позняк.
За прогнозами фінансистів, теперішні погрози АМКУ навряд чи змінять ситуацію, якщо питання акредитації не будуть врегульовані за допомогою нормативних документів.
"Неправильно говорити про те, що правила порушують тільки ці п'ять банків. Ситуація в інших фінустановах (у тому числі і державних) також далека від прозорості. Необхідно запровадити єдині стандарти для всіх страховиків, що проходять акредитацію", - переконана Олена Сидоренко. До тих пір поки регулятори будуть закривати очі на розбірки своїх підопічних, банки легко знайдуть можливість ігнорувати конкурентне законодавство.
Євгенія Андреєва
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас