Греція скорочує дефіцит бюджету за рахунок соціальних виплат та підвищення податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція скорочує дефіцит бюджету за рахунок соціальних виплат та підвищення податків

Казна та Політика
373
Греція готує масштабний пакет заходів, спрямованих на скорочення дефіциту бюджету. За інформацією джерел, вжити жорстких заходів для скорочення бюджетного дефіциту від Афін зажадав Міжнародний валютний фонд (МВФ) в обмін на пакет допомоги, повідомляє РБК з посиланням на агентство Reuters.
За попередніми даними, фонд вимагає від Греції знову підняти податок на додану вартість (ПДВ), скоротити бонуси держслужбовцям і заморозити на три роки зарплати.
"МВФ хоче, щоб Афіни урізали дефіцит бюджету на 10% до кінця 2011 р. Тоді в 2012 р. країні дозволять позичати на зовнішніх ринках", - розповів на умовах анонімності офіційний представник європейської влади.
Пакет заходів, запропонованих Греції, також включає скорочення грошових допомог на 5% і передбачає реформу системи пенсійного забезпечення. За повідомленнями деяких ЗМІ, середній вік виходу на пенсію буде підвищено з поточних 53 років до 67 років для чоловіків і жінок, при цьому буде знижено обсяг пенсій колишніх працівників держкорпорацій.
Також Афінам належить активна приватизація, включаючи продаж багатьох держкорпорацій, розміщення їх акцій на Афінській фондовій біржі, продаж та лізинг держмайна. За словами джерел, остаточні подробиці зі скорочення бюджетного дефіциту все ще обговорюються і будуть узгоджені в найкоротші терміни.
У свою чергу, грецький міністр охорони здоров'я і соціальної політики Андреас Ловердос вже підтвердив, що планується масштабна реформа пенсійної системи. "У нас залишилося не так багато місця для маневру. Зараз від наших дій залежить, чи зуміємо ми врятувати країну від дефолту", - підкреслив міністр. Вторить йому і прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу: "Ми зробимо все можливе, щоб врятувати країну".
Однак країна, схоже, не згодна з думкою влади. Напередодні в Афінах декілька сотень демонстрантів намагалися прорватися до будівлі Міністерства фінансів Греції. У результаті поліції довелося застосувати для розгону протестуючих сльозоточивий газ. Демонстрація була організована супротивниками втручання Міжнародного валютного фонду і влади Євросоюзу в політику Греції, а також незадоволеними рішенням грецького уряду попросити активувати механізм фінансової допомоги з боку цих організацій.
Профспілки вже оголосили, що будуть жорстко опонувати таким рішенням, і закликали працівників вийти на вулиці. Наступна масштабна акція протесту в країні запланована на 5 травня.
Варто також відзначити, що недавнє опитування громадської думки в Греції, проведене організацією Greek Public Opinion, показало, що більшість громадян Греції негативно ставляться до рішення уряду про запит кредитної допомоги. З 1,4 тис. опитаних більш 60,9% заявили, що жорсткі заходи зі скорочення дефіциту бюджету, яких доведеться дотримуватися Афінам, негативно позначаться на рівні життя в країні, приведуть до зростання напруженості і акцій протесту.
Нагадаємо, що в середині цього тижня у ряді ЗМІ з'явилася інформація, що Греція в рамках механізму фінансової допомоги строком на три роки може отримати від МВФ і Європейського союзу від 100 млрд до 120 млрд євро. Представники МВФ та ЄЦБ повідомили німецькі законодавчі органи про намір позбавити Грецію на цей термін права звертатися до боргових ринків з метою вишукування додаткових фінансових коштів.
Тим часом рейтингове агентство Moody's 22 квітня скоротило суверенний рейтинг Греції з A2 до А3, зберігши за ним "негативний" прогноз. На цьому рівні рейтинг ще залишається на території інвестиційного класу. Вже цього тижня агентство S&P знизило рейтинг Греції до спекулятивного, або "сміттєвого", статусу ВВ +. Агентство Fitch присвоїло країні рейтинг ВВВ-з "негативним" прогнозом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас