Український ринок акцій відкрив тиждень геповим зниженням на перегрітості ринку і зовнішньому негативі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій відкрив тиждень геповим зниженням на перегрітості ринку і зовнішньому негативі

Казна та Політика
200
Український фондовий ринок в понеділок закрився істотним зниженням при досить високій торгівельній активності: індекс "Української біржі" (УБ) впав на 2,06% - до 2528,38 пункту, індекс ПФТС - на 1,94% до 993,31 пункту.
Як повідомив інвестиційний консультант інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олег Дрижак, приводом для різкої зміни напряму руху фондового ринку послужив початок розслідувань операцій деяких крупних банків Комісією з цінних паперів і бірж США, першим серед яких попав під удар Goldman Sachs.
Як відзначає експерт, за інформацією від зарубіжних джерел, схожі операції здійснювали також Deutsche Bank, UBS і Merrill Lynch, нині належний Bank of America, що може спричинити низку судових розглядів і продажів на фондових майданчиках.
За словами аналітика, проти тотальних розпродажів, що прийшли з американських майданчиків, змогли встояти лише акції Авдіївського коксохімічного заводу (+3,04%) на чеканнях виплат дивідендів, що ще належить ствердити майбутнім зборам акціонерів заводу в порядку розподілу прибутку за попередні роки.
В той же час, за оцінкою Дрижака, незважаючи на глобальний песимізм протягом сесії, все ж спостерігалися спроби повернути покупки на ринок і вони увінчалися успіхом ближче до закриття торгівельного дня, коли індекс УБ відновився після просідання на 3,3%.
На думку аналітика, нейтральне відкриття американських майданчиків показало, що поки немає приводу для панічних розпродажів акцій, а розмір претензій до Goldman Sachs, як і політичне становище компанії, дозволяють сподіватися на спокійне вирішення кризових питань.
Як відзначає експерт, також інвесторів продовжують радувати корпоративні звіти американських компаній. Зокрема, в понеділок Citigroup відзвітувала про прибуток за перший квартал ($4,43 млрд), що більш ніж в два рази більше, ніж за попередній рік. У зв'язку з цим Дрижак допускає повернення покупців на вітчизняний ринок вже у вівторок.
Як відзначила менеджер по торгівлі цінними паперами ІК "БГ Капітал" Тетяна Чуб, незважаючи на негативну динаміку індексів протягом всього дня, обсяги торгів у понеділок перевищили середній рівень. При цьому більшість операцій були укладені локальними брокерами.
За оцінкою аналітика "Альтана Капітал" Яни Лаврик, останнім часом український фондовий ринок демонстрував надмірне зростання в умовах відсутності сильних фундаментальних чинників. Більше того, оптимістично налаштованим гравцям удавалося утримувати вітчизняний ринок на досягнутих максимумах, незважаючи на падіння зарубіжних індексів. Проте на перегрітому ринку інвестори продовжували обережно відкривати спекулятивні позиції в надії, що знайдуться нові стимул-реакції для зростання.
В той же час, на думку аналітика, зараз склалася дуже песимістична ситуація на фондових майданчиках по всьому світу, яка разом з перекупленістю українського ринку створює доволі сприятливий ґрунт для назрілої повноцінної корекції.
На УБ в лідерах падіння в понеділок виявилися акції ЛуАЗу (-5,29%), шахти "Комсомолець Донбасу" (-5,06%), Алчевського коксохімзаводу (-4,42%).
Крім того, на негативних чеканнях з приводу маніпуляцій найбільших інвестиційних банків у фінансовому секторі США впали акції провідних українських банків, де найбільше "постраждали" Райффайзен Банк Аваль (-4,32%), Укрсоцбанк (-3,64%) і "Форум" (-3,25%).
В той же час трохи подорожчали акції "Донбасенерго" (+0,46%).
Загальний обсяг торгів на УБ склав 104,69 млн грн., число операцій - 3931.
НА ПФТС обсяг торгів акціями склав 12, 8 млн грн.
Як повідомила трейдер інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Ірина Барабанова, на іноземних ринках акцій українські папери також демонстрували негативну динаміку. Зокрема, дешевшали акції агросектора: "Кернел" - на 1,61% при низьких обсягах торгів, акції "Астарти" протягом дня опускалися до -6%, проте ближче до вечора вийшли на рівень біля -4%.
Крім того, впали акції нафтогазового сектора JKX, Regal Petroleum, Cadogan Petroleum. В той же час незначне зростання спостерігалося по паперах Миронівського хлібопродукту (+0,78%). Зростання також показали акції девелопера Кdd, які на новинах про вихід позитивної фінансової звітності піднялися на 2,8%
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас