Колектори переходять на факторинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колектори переходять на факторинг

Фондовий ринок
5401
"Тільки за останні три місяці компанія взяла участь в 10 тендерах, проведених банками, з продажу проблемних активів, загальним обсягом до 1 млрд. грн.,- говорить гендиректор компанії "Укрборг" Максим Бурячок.- А в березні ми закрили угоду з придбання портфеля кредитної заборгованості "Унікредитбанку". Обсяг викупленої заборгованості склав близько 100 млн. грн.
"Ринок зміщається вбік факторингу,- погоджується Олексій Тесленко, гендиректор ДК eCall.- Сьогодні усе більше банків та інших організацій, що працюють із колекторськими агентствами, думають про продаж портфелів. Для кредиторів це цікава альтернатива передачі портфелів у роботу на умовах комісії".
Втім, у цього підходу є й недоліки. "Як правило, у ціну портфеля заставляється більш висока, ніж у комісію, прибутковість (35-40% у порівнянні з 25-30% на комісії), а також премія за ризик, адже в цьому випадку покупець може тільки припускати майбутню ефективність зборів портфеля",- пояснює він. Фактично ефект від негайного отримання коштів продавцем портфеля нівелюється включенням у ціну вартості кредитних ресурсів. Тобто - якщо порівнювати збір боргів на комісії за всіма правилами, розраховуючи фінансові надходження й витрати, комісія виявиться вигідніше.
За оцінками учасників ринку, в 2010 р. колектори викуплять більше 1 млрд. грн. протермінованих банківських боргових зобов'язань за суму близько 100 млн. грн., причому дисконтна ставка буде зберігатися на рівні 90-95%. "У порівнянні із четвертим кварталом 2009 р. дисконти практично не змінилися, виключення становлять заборгованості з більшим терміном протермінування. Вартість старих боргів знижується, але це цілком логічно й закономірно",- говорить гендиректор компанії CredEx Cергей Деминський.
Як повідомляли "ЭИ", серед уже проданих портфелів найдорожче були оцінені активи "ІНГ Банку (Україна)", продані CCG за 18% від номінальної вартості. Щоправда, фінансова установа продавала кредити роздрібного підрозділу, що закривалося, тому далеко не всі боржники банку були проблемними. На думку Олексія Тесленко, подібні портфелі банки будуть схильні передавати на комісію, а продавати - повністю "віджаті", з пізніми термінами протермінування.
Збільшиться й частка факторингу в портфелях самих колекторів. "Це співвідношення постійно міняється, і спрогнозувати, яким буде співвідношення "комісійних" і викуплених боргів у портфелях колекторських компаній до кінця року, складно,- уточнює Сергій Деминський.- Однак за нашим досвідом можу сказати, що на сьогодні частка викуплених портфелів повинна становити мінімум 50%. Це дозволяє компанії мінімізувати операційні ризики у випадку припинення роботи з одного з договорів комісії".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас