Єлизавета II розпускає парламент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єлизавета II розпускає парламент

Казна та Політика
1808
Королева Великобританії дала формальну згоду, необхідну для проведення нових загальних виборів. Нинішнього прем'єр-міністра Гордона Брауна чекає місяць напруженої боротьби з лідером опозиційних консерваторів Девідом Кемероном, який випереджає його за популярністю.
Прем'єр-міністр Великобританії приніс із резиденції королеви погану новину для парламенту. "Це, напевно, секрет останніх років, який найгірше зберігається, але королева люб'язно погодилася на розпуск парламенту і призначення загальних виборів на 6 травня", - оголосив вчора Гордон Браун, повернувшись в свою резиденцію з Букінгемського палацу.
Результат майбутніх виборів непередбачуваний. Згідно ексит-полу ICM, проведеному за замовленням газети Guardian, партія консерваторів поки лідирує в рейтингу. За неї готові проголосувати 37% виборців, тоді як партію лейбористів, що правила впродовж останніх 13 років, готові підтримати 33% населення, а опозиційну партію ліберал-демократів на чолі з Ніком Клеггом - 21%.
Незважаючи на відставання в чотири відсотки, лейбористи мають більше шансів отримати відносну більшість в 650-місцевому парламенті. Оскільки вибори у Великобританії відбуваються за мажоритарною системою (у кожному окрузі окремо), лейбористи постараються виграти за рахунок агітації в малонаселених регіонах. Правда, за оцінками експертів, перевага правлячої партії може скоротитися з нинішніх 158 до 30 мандатів.
Головною темою передвиборної кампанії, яка неофіційно вже ведеться, є відновлення економіки після кризи. Всі партії визнають, що їм доведеться піти на скорочення бюджетних витрат, яке буде навіть жорсткішим, ніж те що зробила в 1980-і рр. прем'єр-міністр Маргарет Тетчер.
Основна задача, яку потрібно вирішувати майбутньому уряду, - приборкати гігантський дефіцит бюджету, що досяг $270 млрд., або 11% ВВП. Лейбористи обіцяють досягти цієї мети, ліквідувавши "берлінську стіну" між багатими і бідними. З вівторка податок для британців, чий річний заробіток перевищує 150 тис. фунтів стерлінгів, збільшений до безпрецедентних 50%. Влада також пропонує збільшити збір на національне страхування, який платять всі працюючі громадяни. Консерватори проти підвищення податків і хочуть зробити ставку на затягування пасків. Вони обіцяють відразу після приходу до влади приступити до скорочення бюджету, урізавши і заощадивши на всьому, що піддається урізуванню і економії.
Критикуючи опонентів, лейбористи заявляють, що заходи для економії коштів слід прийняти не раніше, ніж через рік, аби не підірвати крихкий процес відновлення економіки. У свою чергу консерватори стверджують, що видертися з кризи бізнесу заважає надмірний податок на зарплату, і обіцяють понизити цей податок після приходу до влади.
"Я хочу продовжити кредит довіри між владою і британським народом. Країна йде шляхом відновлення, і британський уряд не може дозволити собі піддати ризику досягнення, здобуті за 13 років інвестицій і реформ", - заявив вчора Гордон Браун.
"Це найважливіші вибори на початку нового тисячоліття, які зводяться до одного: не треба давати ще п'ять років Гордону Брауну. Треба проголосувати за надію, за оптимізм, за зміни, за новий старт, якого так гостро потребує наша країна", - проголосив вчора, виступаючи перед прибічниками в центральній частині Лондона лідер опозиційних консерваторів Девід Кемерон.
На думку спостерігачів, програми основних партій настільки рівноцінні, що жодна з політичних сил не зможе набрати необхідної більшості для формування уряду. Такий завислий парламент останній раз Великобританія обирала в 1974 р.- тоді він проіснував всього місяць, після чого були оголошені нові вибори.
"Мене непокоїть те, що нинішній виборчий процес має таку високу міру невизначеності. Все йде до того, що перевага на боці тієї чи іншої партії буде найбільш мінімальною, ніж на яких-небудь виборах до цього. Британці хочуть змін, але такою ж мірою і бояться їх", - відзначив професор політології лондонського університету Roehampton Стефан Драйвер.
Побоювання фінансистів, що економіка залишиться у важкий момент без керівництва, вже призвели до 10-процентної девальвації британської валюти протягом останнього року. Вчора фунт впав проти долара на 0,5% - до $1,52. Тим часом міжнародні рейтингові агентства загрожують понизити суверенний рейтинг Великобританії (вищий ААА), що ускладнить рефінансування зовнішніх боргів Об’єднаного Королівства.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас