УКБС виступає проти монополії, що склалася на ринку оціночної діяльності заарештованого майна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС виступає проти монополії, що склалася на ринку оціночної діяльності заарештованого майна

Казна та Політика
295
Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до міністра юстиції України з проханням прийняти заходи для усунення монополії, що склалася на ринку оціночної діяльності заарештованого майна, повідомляє прес-служба асоціації. Банкіри наполягають на акредитації декількох десятків оцінювачів (на сьогодні в Україні міністерством акредитовано лише 4) з метою забезпечення справедливої оцінки майна, яке примусово продається.
Експерти УКБС відзначають, що приводом для звернення стала безпідставно встановлена монополія в питаннях оцінки заарештованого майна у виконавчому виробництві по Києву і київській області. Це позбавляє стягувачів можливостей належної оцінки майна при проведенні його реалізації виконавчою службою.
В результаті здійснення процесуальних дій призводить до невиправданих затримок і зловживань.
Зокрема, до неможливості продажу іпотеки з повторних торгів унаслідок відсутності покупців і у зв'язку із завищеною стартовою вартістю (з врахуванням 25% порогу переоцінки). Ситуацію ускладнюють розпорядження ч. 3 ст. 49 Закону України "Про іпотеку", де передбачена можливість припинення іпотеки за рішенням суду внаслідок відмови стягувача отримати предмет іпотеки у власність в погашення боргу.
Це заставляє банки приймати майно на баланс для запобігання його втраті і призводить до придбання непрофільних активів замість повернення кредитних коштів, а також виводить обігові кошти фінансової установи в результаті здійснення доплат різниці між оціночною вартістю заставного майна і сумою боргу по виконавчому документу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас