Саркозі: Основний тягар кредиту Греції ляже на плечі ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саркозі: Основний тягар кредиту Греції ляже на плечі ЄС

Казна та Політика
602
У випадку надання Греції фінансової допомоги вся сума буде розподілена між державами зони обігу єдиної європейської валюти - євро і Міжнародним валютним Фондом (МВФ), при цьому 2/3 від суми ляжуть на плечі членів єврозони, тоді як решта коштів будуть виділені МВФ.
Таку заяву зробив президент Франції Ніколя Саркозі за підсумками дводенного саміту в бельгійській столиці Брюсселі з питання фінансової кризи в Греції, передає Associated Press.
Крім того, своє ставлення до підсумків конференції висловила і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, заявивши, що вона залишилася "дуже задоволеною" підсумками саміту. "На мою думку, Європа, таким чином, демонструє свою здатність справлятися з подібною проблемою одночасно з підтримкою європейської валюти євро в стабільному стані", - заявила Меркель. Канцлер також схвалила "солідарність" європейських лідерів щодо "проблемної держави".
Прем’єр-міністр Греції Георгіос Папандреу, у свою чергу, заявив, що, незважаючи на те, що країна на сьогодні переживає складні часи фінансової кризи, нову угоду дозволити Афінам "перевести дух" в процесі реалізації жорсткої програми щодо скорочення бюджетного дефіциту. Папандреу також висловив надію на те, що "Європа і Греція вийдуть з цієї кризи значно зміцнілими".
Нагадаємо, 25 березня поточного року держави єврозони схвалили план надання Греції індивідуальних кредитних коштів від кожної країни, а також можливість запозичення в Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Ці заходи будуть використані в тому випадку, якщо Афіни не зможуть самостійно впоратися зі своїми фінансовими складнощами. При цьому варто відзначити, що в поточному році Греції необхідно позичити близько 54 млрд дол. Кошти планується залучати, зокрема, за рахунок продажу держоблігацій.
Відзначимо, що на сьогодні Греція є очевидною "слабкою ланкою" в єврозоні, і її фіскальні проблеми викликають побоювання можливого дефолту країни і чинять сильний тиск на єдину європейську валюту. Дефіцит бюджету Греції досяг за підсумками минулого року 12,9% від ВВП країни, тоді як базові угоди єврозони передбачають, що бюджетні дефіцити країн - учасниць валютного союзу не повинні перевищувати 3% ВВП.
Афіни вже оголосили про підвищення податків і згортання низки бюджетних програм. За рахунок цих заходів передбачається заощадити 4,8 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас