Немає причин робити ставку на британський фунт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Немає причин робити ставку на британський фунт

Валюта
1022
Ті, хто робить ставку на фунт, не повинні піддаватися помилковому відчуттю надійності. На тіл того, що члени єврозони і Міжнародний валютний фонд відкрито заявили про готовність надати допомогу Греції, фунт трохи відскочив, але цей відскок навряд чи триватиме довго, повідомляє Dow Jones Newswires.
Ринок практично ніяк не відреагував на бюджет Великобританії, представлений міністром фінансів. У роздробі спостерігається зростання продажів, і навіть збільшення числа спекулятивних позицій проти фунта не обіцяє британській валюті провал нижче мінімуму поточного року в 1,4785 дол.
Та скоро все зміниться.
Як тільки уряд оголосить про нові вибори, які мають відбутися до початку червня, в країні знов повернеться політична нестабільність і відчуття страху, що жодна з партій не отримає більшості.
На зовнішньоекономічній арені, зважаючи на дефіцит бюджету Великобританії, може гостро постати питання про долю її національної валюти, особливо якщо Європа так і не вирішить свої боргові проблеми.
Китай попередив, що Греція - лише "вершина айсберга" боргових проблем Євросоюзу. Це може ще більше охолодити інтерес інвесторів до таких країн, як Великобританія, яким не просто впоратися з дефіцитом бюджету.
Якщо єврозона не може впоратися з такими труднощами, то як це вийде у Великобританії, особливо, коли країною управляє уряд, в якому немає більшості?
Але повернемося до питання бюджету.
Як і очікувалося, майбутні вибори зробили вплив на політичний курс міністра фінансів Алістера Дарлінга. У спробі повернути довіру і запобігти бурхливому попиту на фунтові активи після прийняття бюджету він урізав прогноз щодо бюджетного дефіциту і економічного зростання.
Однак обіцянки Дарлінга про економічне процвітання мало кого переконали. Крім того, він відмовляється визнавати ризик рецесії з подвійним дном.
Навіть звіт, що показав стійке зростання роздрібних продажів, опублікований в четвер, не додав оптимізму аналітикам, адже 2,1-відсотків зростання в лютому не змогло згладити 3,0-відсотка падіння в січні, коли через сильні снігопади люди сиділи дома.
Як би там не було, але на тлі високого рівня безробіття, великого обсягу держборгу, зростання ПДВ і загального занепокоєння про те, що майбутній уряд робитиме з дефіцитом бюджету, економіка країни, яка трохи підняла голову в кінці минулого року, знов відкотиться назад в першому кварталі поточного.
Перспективи дочасного підвищення ставок стали ще віддаленішими, а Банк Англії може підсилити валютне стимулювання, аби уникнути тривалого перебування економіки в стані глибокої рецесії, якщо таке станеться.
Дивлячись на спроби Дарлінга переглянути цифри, глава відділу суверенних кредитних рейтингів агентства Fitch Брайан Култон сказав, що у випадку з дефіцитом бюджету були зроблені кроки в правильному напрямі, але додав, що "при такому шляху розвитку державні кошти залишаються незахищеними, особливо в умовах відсутності чіткої економічної програми на найближчу перспективу".
А попереду ще вибори. Чи підвищить прийнятий бюджет рейтинг чинного уряду, скоро буде видно. Перевага консерваторів складає лише 6 пунктів, і все ще є небезпека, що жодна з партій не отримає більшості в парламенті. У такій ситуації буде важко впоратися з дефіцитом бюджету. Євро вона теж не обіцяє нічого хорошого.
Проблема держборгу стає все гострішою для міжнародних інвесторів. Те, що відбувається в Греції, - це одне. Але якщо Європа проявить свою неспроможність у пошуку швидких рішень, то це породить нові побоювання, що боргові проблеми перетворяться на ланцюгову реакцію.
Португалія вже потрапила у поле зору гравців ринку, і, як сказав заступник глави Народного банку Китаю Чжу Мін, все лише починається, великі труднощі ще попереду.
Як тільки ці настрої укоріняться на ринку, і кредитний рейтинг Великобританії похитнеться, фунт відчує на собі ще сильніший тиск, під тягарем якого може ще не раз пробити мінімум в 2010 р.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас