Пільги залишилися по місцях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пільги залишилися по місцях

Казна та Політика
300
Новий уряд вирішив продовжити практику дотування металургів і хіміків за рахунок заборони цін на газ, електроенергію і залізничні вантажоперевезення. Кабмін вже схвалив необхідну постанову в цілому, хоча Нацкомісія регулювання електроенергетики ще розраховує добитися збільшення цін на електроенергію на 8,5%. Підприємства обох галузей мають сильне лобі в нинішньому уряді, пояснюють експерти.
В середу на засіданні Кабінету міністрів було вирішено продовжити до 1 липня дію постанови попереднього уряду, яка надала підприємствам гірничо-металургійного і хімічного комплексів пільги. "Постанова схвалена в цілому. Зараз вона проходить узгодження з низкою міністерств і відомств", - пояснило джерело в Кабміні. Йдеться про постанову №925 від 14 жовтня 2008 року, якою Кабмін ввів пільгові ціни на залізничні вантажоперевезення, природний газ і електроенергію.
В "Укрзалізниці" не приховували розчарування прийнятим рішенням. "Не лише ми, але і Світовий банк рекомендували уряду припинити субсидувати одні галузі за рахунок інших і вирівняти тарифи для всіх суб'єктів господарювання", - відзначив директор департаменту залізничного транспорту "Укрзалізниці" Михайло Макаренко. За його оцінками, в результаті дії пільг втрати "Укрзалізниці" лише за II квартал можуть скласти 150-250 млн грн. залежно від вантажообігу.
Голова Нацкомісії регулювання електроенергетики Сергій Титенко запевнив, що до постанови №925 все ж будуть внесені зміни. За його словами, роздрібні тарифи на електроенергію можуть бути встановлені не на рівні жовтня 2008-го, а на рівні листопада 2009 року. В результаті вартість електроенергії може подорожчати приблизно на 8,5%. "Але і цього підвищення недостатньо для прибуткової роботи. А проводити модернізацію ми зможемо лише в разі скасування меморандуму - тобто підвищення цін на 14-15%", - кажуть в "Донбасенерго".
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко пояснює кроки уряду з підтримки ГМК і хімічної промисловості очікуваним рішенням. "У нинішній правлячій владі достатньо представників цих галузей. Крім того, хімія і металургія - експортно-орієнтовані галузі, які дають близько третини ВВП України", - сказав він.
Пільги прийняті, незважаючи на збільшення виробництва і зростання цін на метал і добрива, відзначають експерти. Потужності великих виробників азотних міндобрив завантажені на 70-80%. А ціни на металопродукцію з початку року зросли в середньому на 20%. Проте голова правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойка побоюється нової хвилі кризи. За його словами, зараз метал скуповують в основному трейдери, а не кінцеві споживачі. У квітні з підвищенням цін на руду вони можуть знизити закупівлі, і компанії знов зіштовхнутися з відсутністю попиту на свою продукцію. "Саме так сталося в 2008 році", - нагадує він. У 2008 році у зв'язку з падінням світового попиту на метал в Україні були зупинені 21 з 43 доменних печей, 40 з 63 сталеплавильних агрегатів, частина хімічних і всі феросплавні заводи.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас