Дмитро Табачник навчає новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Табачник навчає новому

Казна та Політика
1636
Міністр освіти і науки Дмитро Табачник на засіданні Союзу ректорів вищих навчальних закладів оприлюднив зміни правил прийому до вузів. Зокрема, вже в 2010 році тести, які виноситимуться на зовнішнє незалежне оцінювання, планується перекладати мовами національних меншин. Ректори більшості вузів підтримали ініціативи Табачника і піддали критиці реформи попереднього міністра освіти Івана Вакарчука.
У заході взяли участь представники Кабінету міністрів - віце-прем'єр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко і міністр освіти і науки Дмитро Табачник. Табачник повідомив про плановані зміни у сфері освіти.
Зокрема, за словами міністра, знання абітурієнта оцінюватимуться за трьома складовими: результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), середнім балу шкільного атестата, перерахованим за двохсотбальною шкалою, і оцінкою вузу, яка може виставлятися, наприклад, за результатами співбесіди або тестування абітурієнта на професійну придатність. Торік знання абітурієнтів оцінювалися за результатами ЗНО.
При цьому Дмитро Табачник визнав, що всі вказані новини неможливо реалізувати в поточному навчальному році через брак часу, і запропонував ректорам під час майбутньої вступної кампанії обмежитися "невеликою модернізацією". "У 2010 році враховуватиметься середній бал атестата абітурієнта, обмежена кількість вузів і спеціальностей, куди одночасно можна буде подати документи: не більше п'яти вузів і не більше трьох спеціальностей (існуючі правила не встановлюють в цьому сенсі жодних обмежень).
Крім того, тести будуть перекладені мовами нацменшин: кримсько-татарською, молдавською, польською, угорською, російською і румунською", - заявив Табачник. Нагадаємо, згідно з наказом Міносвіти від 26 червня 2009 року абітурієнти повинні були проходити ЗНО виключно українською мовою.
Потім новий глава Міносвіти піддав різкій критиці реформи свого попередника Івана Вакарчука. "Попереднім керівництвом міністерства не було розглянуто 1600 заяв вузів на отримання ліцензії і держакредитації, десять місяців лежать непідписані контракти з ректорами. Абсолютизація ЗНО як методу оцінки знань - це профанація реформ", - резюмував Дмитро Табачник, чим викликав бурхливі оплески.
Присутні в залі ректори вузів підтримали позицію Табачника і розкритикували реформи Івана Вакарчука. "Викликає сумнів розпорядження колишнього керівництва міністерства про підготовку бакалавра і магістра впродовж трьох-чотирьох років. Які посади може обіймати випускник після трирічної теоретичної підготовки? А навіщо потрібна траєкторія вільного вибору? Це може стати додатковою послугою, але не обов'язковим вибором кожного студента. Які предмети можуть вибрати студенти-першокурсники?" - обурювався ректор Одеського національного політехнічного університету Валерій Малахов.
Між тим в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" підтримують реформи Івана Вакарчука. Як повідомив президент академії Сергій Квіт, відмова від принципів Болонської системи погіршить якість української освіти. "Відмовитися від мобільності студентів, від вільної траєкторії вибору предметів, від автономії вузів - означає відмовитися від інтеграції в європейський освітній простір. В цьому випадку у нас буде не освіта, а просто продаж дипломів", - заявив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас