Португалія йде по слідах Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія йде по слідах Греції

Казна та Політика
1577
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий суверенний рейтинг Португалії з АА до "негативного" АА-. Короткостроковий рейтинг країни був підтверджений на рівні F1+, рейтинг окраїнної верхньої межі - на рівні ААА.
"Значний бюджетний шок від макроекономічної і структурної слабкості понизив кредитоспроможність Португалії. Незважаючи на те, що країна не була серйозно зачеплена глобальною кризою, перспективи економічного відновлення слабкіші, ніж у сусідів по Євросоюзу, що чинитиме значний тиск на її фінанси в середньостроковій перспективі", - заявив Дуглас Ренвік, один з директорів Fitch по державних рейтингах.
Зниження рейтингу стало наслідком поганих фінансових показників країни після кризового 2009 р. Дефіцит держбюджету склав 9,3% ВВП, тоді як аналітики Fitch прогнозували його на рівні 6,5%.
Португалія знаходиться на десятому місці в світі по відношенню зовнішньої заборгованості до ВВП. Загальний зовнішній борг країни перевищує $500 млрд., що складає 230% ВВП. Показники ВВП на душу населення в Португалії також значно нижчі від середнього рівня, потрібного для рейтингу АА: ще в 2008 р. цей показник по паритету купівельної спроможності складав $22,1 тис., тоді як середнє значення для країн з рейтингом АА досягало $34,4 тис.
Уряд Португалії оприлюднив план, спрямований на зниження дефіциту держбюджету з 8,3% ВВП за підсумками 2010 р. до 2,8% ВВП в 2013 р. за рахунок збільшення податків, скорочення витрат на утримання держапарату і зменшення обсягів державних вкладень в низку проектів.
"Наш перший аналіз показав, що йдеться про документ, який заслуговує на довіру. Ми чекаємо, що в ході його виконання буде проявлена рішучість, а також те, що при виконанні буде досягнутий, можливо, ширший консенсус", - заявив у березні президент Єврокомісії португалець Жозе Мануель Баррозу.
Однак план влади Португалії не справив враження на аналітиків Fitch. На початку березня агентство виступило з попередженням про вірогідне зниження рейтингу країни, якщо уряд не прискорить консолідацію в бюджетній сфері. Тепер аналітики Fitch стверджують, що уряд мусить прийняти неприємні бюджетні рішення, щоб досягти запланованого скорочення дефіциту бюджету до 3% ВВП до 2013 р. На їхню думку, в кращому разі співвідношення боргу до ВВП Португалії до 2013 р. може скласти 90%.
На повідомлення про зниження рейтингу Португалії негайно відреагували фондові і валютні ринки. Лісабонська біржа відреагувала на цю новину сильним (на 2,2%) падінням свого головного індексу. Єдина європейська валюта євро продовжила зниження відносно долара США, подешевшавши сьогодні більш ніж на 1%.
Економіст BPI Ганна Паула Карвальо вважає, що існує вірогідність, що і інші рейтингові агентства (Moody’s і Standard & Poor’s) незабаром знизять кредитний рейтинг Португалії. "Зниження кредитного рейтингу Португалії було цілком очікуваним. Це означає лише одне: країні доведеться ввести низку фінансових обмежень, а враховуючи досить високий рівень держборгу, можна передбачити, що заходи з урізування дефіциту бюджету негативно позначаться на темпах економічного зростання Португалії", - вважає аналітик.
Втім, не факт, що інші агентства будуть наслідувати приклад Fitch. "Рейтинг Fitch знаходився між рейтингами від Moody’s і S&P, тому це зниження матиме мінімальний відчутний ефект і не означає, що будуть ще зниження", - вважає аналітик по облігаціях французького банку Credit Agricole Пітер Чартвел.
Для багатьох економістів зниження кредитного рейтингу Португалії не стало несподіванкою. "Після всіх попереджень щодо Португалії і враховуючи стан суверенних боргів зони євро, пониження кредитного рейтингу країни не стало несподіванкою. На наш погляд, міжнародним аналітикам не дуже подобаються заходи, що робляться Португалією для урізування бюджетних витрат", - говорить економіст Informacao Mercados Financeiros Consultants Філіпп Гарсіа. На думку експерта, план португальської влади зі скорочення дефіциту бюджету можна назвати досить скромним.
Експерти побоюються, що зниження суверенного рейтингу Португалії спровокує боргову кризу на кшталт тієї, що вибухнула в Греції. В цьому випадку курс євро до долара може знов почати падати. При цьому благополучніші країни Європи не готові допомагати союзникам, що потерпають від лиха.
Так, міністр економіки і нових технологій Німеччини Райнер Брюдерле висловився проти надання фінансової допомоги Греції. "Ми не маємо права створювати прецедент, на який в майбутньому змогли б посилатися інші держави, - члени ЄС", - заявив пан Брюдерле. Після Греції фінансова допомога може знадобитися Португалії, а потім Іспанії, Ірландії та Італії. При цьому в самої Німеччини сукупний зовнішній борг перевищує $5 трлн., що складає майже два об'єми ВВП країни.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас