Лідери країн ЄС обговорять допомогу Греції, однак результат не гарантовано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери країн ЄС обговорять допомогу Греції, однак результат не гарантовано

Казна та Політика
489
Країни єврозони зроблять в четвер в Брюсселі нову спробу поставити крапку в тривалій дискусії про надання екстреної фінансової допомоги Афінам, аби заспокоїти ринки, що побоюються дефолту Греції зі своїх боргів.
Кілька європейських дипломатів сказали Financial Times в середу, що як і раніше незрозуміло, чи буде досягнута угода країн із цього питання.
Німеччина наполягає - як на умові надання будь-якої допомоги - на введенні жорсткої бюджетної дисципліни для країн, що використовують євро.
Вранці в четвер перед поїздкою до Брюсселю канцлер ФРН Ангела Меркель виступить в Бундестагу і публічно викладе курс Берліна відносно допомоги Греції. Ще на початку тижня Берлін наполягав, що питання про допомогу Греції взагалі немає необхідності обговорювати.
Невизначеність відносно Греції і зниження рейтингу Португалії викликали в середу зниження курсу євро до долара до 10-місячного мінімуму.
Єдина європейська валюта в четвер торгується в $1,3335 проти $1,3315 напередодні, коли вона падала до $1,3306, повідомляє агентство Bloomberg.
Прибутковість 10-річних грецьких облігацій збільшилась в середу на 5 базисних пунктів - до 6,40% річних. Учасники ринку побоюються, що грецька боргова криза може перекинутись і на інші країни ЄС.
Як заявив журналістам в середу член Європейської комісії з економічних питань Оллі Рен, виконавча колегія ЄС хотіла б створити механізм допомоги Греції, який "абсолютно чітко був під керівництвом Європи". За його словами, Брюссель не відкидає начисто ідею залучення Міжнародного валютного фонду, на чому наполягає тепер Німеччина.
"Нам потрібно, користуючись випадком саміту, вирішити, що робити з Грецією. Інакше нинішня невизначеність ризикує затягнутися надовго", - попередив глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.
За словами міністра закордонних справ Франції Бернара Кушнера, Париж твердо стоїть на тому, що члени ЄС "не можуть і не повинні кидати в біді грецьких друзів".
Голова ради міністрів Італії Сильвіо Берлусконі заявив, що якщо не допомогти Греції, то існування зони євро втратить сенс. Такої ж думки дотримується і президент Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше.
Як повідомлялося, розглядається ідея надання Греції двосторонніх кредитів з боку країн-членів зони євро на суму $22 млрд. Цей механізм може бути доповнений кредитами МВФ. При цьому реальне виділення коштів могло б статися лише в разі гострої необхідності, якщо Греція не зможе рефінансувати свої борги на ринку.
Крім термінового питання про Грецію, на саміті в Брюсселі обговорюватимуться стратегічні теми.
В проекті постанови саміту, що надійшов у розпорядження журналістів в Брюсселі, головне місце займає спроба визначити нову економічну стратегію ЄС до 2020 року. Вона повинна прийти на зміну Лісабонської стратегії, яка передбачала до 2010 року перетворити ЄС на найбільш конкурентний регіон світу, - з економікою, заснованою на високих технологіях і знаннях, із збереженням і розвитком "європейської соціальної моделі".
"Десятирічку" ЄС можна вважати провальною. За різними показниками, що визначають конкурентоспроможність, відставання від США збільшилося. Середнє зростання економіки єврозони в 2000-2008 роках було 1,7%, тобто виявився нижчим, ніж в попередньому десятилітті.
Стратегія до 2020 складається у важкий час кризи і повинна врахувати сумні уроки попередньої, визначити нові напрями реформ. На думку багатьох експертів, головною причиною невдачі "економічного Лісабона" була декларативність цілей при недоліку обов'язковості. У новому десятилітті гострою проблемою буде також високий рівень державного боргу, що обмежує можливості ЄС.
Ще одна тема саміту - стратегія боротьби проти зміни клімату, включаючи реформу енергетики. Виконавчий секретар Конвенції ООН із кліматичних змін Іво де Бур на прес-конференції на початку тижня після зустрічей в Єврокомісії закликав ЄС не обмежуватися 20%-м скороченням викидів вуглекислого газу до 2020 року, а повернутися до мети в 30%, обіцяної перед невдалою Копенгагенською конференцією ООН з клімату. ЄС не підтвердив цієї обіцянки, не діждавшись відповідних кроків від Вашингтона і Пекіна.
"Порядок денний саміту не стосується безпосередньо відносин Євросоюзу із Росією, але обговорювані теми важливі для розвитку ЄС і тому не можуть не цікавити нас", - сказав "Інтерфаксу" постійний представник Росії при ЄС Володимир Чижов, виділивши три найцікавіших на його думку.
"По-перше, як ЄС намагається подолати економічну кризу. Це не лише вирішення проблеми Греції, але і взагалі колективна відповідь на виклики, з якими зіткнулася Європа. ЄС готує тим самим позицію до саміту "двадцятки", який відбудеться в червні , і вона, природно, нам цікава. По-друге, - продовжив В.Чижов, - як це не дивно, клімат. ЄС заліковує рани після Копенгагена і опрацьовує шляхи повернення собі втраченій там головних ролей. Проблема кліматичних змін стосується і Росії. Це пов'язано з Арктикою і арктичними амбіціями ЄС, а також з політикою в сфері енергетики. Визначається вектор руху після Копенгагена".
"По-третє - зазначив посол, - зараз триває формування єдиної зовнішньополітичної служби ЄС. На нинішньому саміті воно не завершиться. Остаточна схема визначиться саме до кінця квітня, а потім підуть кадрові процеси. Ми уважно за цим стежимо, тому нова дипломатична служба ЄС буде головним партнером, з яким нам доведеться безпосередньо працювати".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас