"Ъ": Відшкодування здійснять на папері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Відшкодування здійснять на папері

Казна та Політика
1050
Прем'єр-міністр Микола Азаров вперше розповів, яким чином нова влада має намір вирішити проблему відшкодування ПДВ. До 1 липня уряд випустить п'ятирічні ПДВ-облігації, аби обнулити заборгованість. Обсяг емісії буде набагато менший 25 млрд грн., пообіцяв Азаров. У компаніях не хочуть замість живих грошей отримувати держпапери, оскільки побоюються, що не зможуть продати їх з мінімальним дисконтом.
Вчора прем'єр Микола Азаров, представляючи нового голову Державної податкової адміністрації Олександра Папаіку колективу відомства, зазначив, що за останні роки податкова служба себе дискредитувала: втратила довіру платників і допустила зростання корупції. За даними прем'єра, за відшкодування ПДВ податківці брали відкоти. "Коли відшкодовувалося 'повітря', то брали 50%, а з реальних підприємств вимагали 20-30%. Ставлю завдання нещадно випалювати це явище. Необхідні кадрові зміни, а справи щодо тих, хто замішаний в корупційних схемах, потрібно передавати до прокуратури", - сказав він.
Проблему відшкодування ПДВ на 25 млрд грн. уряд пообіцяв вирішити, використовуючи досвід 2004 року. Азаров оголосив, що борг буде ліквідований до 1 липня за рахунок ПДВ-облігацій терміном обігу п'ять років. Обсяг емісії і ставки (останні випуски держоблігацій розміщувалися під 11-13%) стануть відомі після інвентаризації боргу і виключення фіктивних заявок. Це дозволить, за словами прем'єра, обнулити борг, аби з липня повернення податку здійснювалося автоматично. "Необхідна довіра до легально працюючих підприємств, звітність яких відповідає європейським нормам, тому Олександр Папаіка складе перелік платників, чия репутація заслуговує на довіру. ПДВ відшкодовуватиметься їм на вимогу", - пояснив Азаров.
Однак на підприємствах не згодні отримувати облігації. Директор з економіки і фінансів Крюківського вагонобудівного заводу Ігор Манаєнков говорить, що його компанії необхідні живі гроші, а не цінні папери. Але оскільки рішення вже прийняте Кабміном, на заводі спробують продати облігації з дисконтом не більше 10%. "Більше ми не потягнемо. У 2004 році продавали із знижкою 25-30%", - зазначив Ігор Манаєнков. Заступник голови правління ММК ім. Ілліча Сергій Матвієнков сказав, що якщо їм виплатять борг держпаперами, а поточні заявки погашатимуть грошима, то вони зможуть планувати свою діяльність і брати кредити. "Шукатимемо можливість розраховуватися облігаціями з кредиторами. Я чув, що дисконт може бути 10-40%", - повідомив він. "Хоч би далі борг не накопичуватиметься, деякі підприємства без живих грошей не витримають", - додав президент індустріальної групи УПЕК Анатолій Гиршфельд.
Виконавчий директор Європейською бізнес асоціації Ганна Деревянко вважає, що випуск ПДВ-облігацій невигідне підприємствам, але спроба уряду вирішити проблему стане позитивним сигналом для інвесторів. За її словами, в попередні роки підприємства накопичили досвід роботи з держоблігаціями, тому, швидше за все, продаватимуть облігації або віддаватимуть в заставу банку для отримання кредиту.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас