"Ъ": Заради високої мети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Заради високої мети

Казна та Політика
430
Прагнення уряду отримати кредит Міжнародного валютного фонду змусило його в перший день візиту місії фонду затвердити нові макропрогнози на 2010 рік. Кабмін пообіцяв утримати дефіцит бюджету на рівні 5%, через що завищив прогноз зростання економіки і занизив обіцяні темпи зростання мінімальної зарплати. Втім, з врахуванням підтримки НАК "Нафтогаз України", Пенсійного фонду і рекапіталізації банків дефіцит державних коштів може досягти 10%, вважають експерти.
Підсумком вчорашнього засідання Кабінету міністрів стало затвердження прогнозу розвитку економіки в 2010 році. Проект держбюджету буде розрахований на основі зростання реального ВВП на 3,7% і його номінального значення в 1 трлн 83 млрд грн., повідомив віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко. Це досить амбітна мета.
МВФ чекає збільшення ВВП лише на 2,7%, а ще тиждень тому Кабмін намагався схвалити прогноз зростання економіки України на 3,5%. Тоді заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова пропонувала консервативніший прогноз - 3-3,1%. "Без такого поліпшення прогнозу зростання реального ВВП й інфляції уряду було б набагато складніше закласти до бюджету зростання соціальних витрат і зниження бюджетного дефіциту", - зазначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
Прогноз інфляції склав 13,1% при середньорічному курсі в 8 грн/$, тоді як МВФ чекає меншої інфляції - 10,3%, а банкіри - ревальвації. Середньорічна ціна газу складе $344 за тисячу кубометрів, тоді як в I кварталі - $305.
Покращення прогнозів економічного розвитку дозволить виконати одну з ключових вимог МВФ. "Найголовніша умова - прийняття реалістичного бюджету із загальним дефіцитом не більше 6%", - уточнила вчора Акімова. Серед інших вимог - зміцнення фіскальної стабільності, закінчення рекапіталізації банків і гальмування інфляції. За словами Тігіпка, без врахування підтримки "Нафтогазу", дефіцит бюджету складе 4,5-5% від ВВП, або 48,7-54,1 млрд грн. Але це не остаточний показник. Глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр оцінював дефіцит держбюджету 2009 року в 6,5%, тоді як на капіталізацію "Нафтогазу" і банків було направлено ще 2,5%. Початковим орієнтиром був бездефіцитний бюджет.
Для утримання дефіциту бюджету на рівні 5% уряд частково відмовився від своїх обіцянок. За словами віце-прем'єра, проект бюджету передбачає підвищення мінімальної заробітної плати до 888 грн. (зростання реальної середньої заробітної плати складе 5%). Втім, прийнятий за сприяння Партії регіонів в листопаді минулого року закон "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати" передбачав збільшення мінімальної зарплати до 888 грн. до 1 липня (зараз вона повинна складати 869 грн.), а до кінця року - до 922 грн.
Президент Віктор Янукович неодноразово говорив про необхідність включення цих норм до проекту держбюджету. "Безумовно, новий уряд став зговірливішим з МВФ заради зниження бюджетного дефіциту, вони навіть погодилися пригальмувати зростання соціальних виплат", - відзначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. В уряді запевняють, що про гальмування зростання соціальних виплат не йдеться. "Прем'єр-міністр Микола Азаров дав чітку оцінку того, що всі соціальні норми, викладені в цьому законі, мають бути в повному обсязі включені до проекту держбюджету", - заявив прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко.
Експерти сумніваються, що подібний дефіцит влаштує МВФ. "З врахуванням підтримки 'Нафтогазу' і Пенсійного фонду, бюджетний дефіцит зросте до 7%. Тому уряд переконуватиме МВФ відмовитися від своєї вимоги утримати дефіцит в межах 6%", - вважає Устенко. На думку екс-міністра фінансів Віктора Пінзеника, з врахуванням рекапіталізації банків, об'єм бюджетного дефіциту може досягти 10%. "Про реалістичність всіх макропрогнозів можна буде говорити лише після того, як уряд оприлюднить детальніший прогноз бюджетного дефіциту і розповість, за рахунок чого має намір його покрити", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас