Криза в Греції може накрити й інші країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза в Греції може накрити й інші країни

Казна та Політика
7692
Ситуація в Греції все більше ускладнюється. Що спочатку вважалась борговою проблемою однієї європейської держави, зараз виявило помилки політичного курсу у всіх країнах блоку.
На зміну конструктивним пропозиціям, які заспокоювали ринки, змусивши інвесторів думати, що Греції буде надана якась допомога, розпочався хаос.
Політики сперечаються кого підтримувати - Грецію чи Німеччину, а ризик, що Греція створить великі проблеми фінансовій системі регіону, продовжує зростати.
Можна відчути, наскільки серйозна криза, поглянувши на прибутковість облігацій. Це менше помітно на облігаціях Греції, чия прибутковість за 10 років зросла майже на 6,5%, за даними на вівторок. А ось прибутковість облігацій Німеччини впала до 3,6% - це найнижчий рівень приблизно за річний період - і наближається до 2,9% як в самий розпал кризи. Це відбувається під дією трьох сил: втечі в надійні інструменти, симпатії до німецької ощадливості і побоювань з приводу руйнівних наслідків кризи в Греції для всієї економіки Європи і її фінансової системи.
Ще один показник глибини проблеми - позиція глави європейського Центробанку Жана-Клода Тріше. Він помітно пом'якшив жорстку лінію банку відносно Греції, виступивши в ролі миротворця. У своїй заяві у вівторок він сказав, що країни Європи можуть видати Греції кредит, якщо всій економіці регіону загрожуватиме небезпека, і передбачив, що Центробанк може переглянути умови кредитування і продовжить термін надання кредиту до кінця поточного року в разі, якщо кредитний рейтинг країни опуститься ще нижче.
Тим часом президент Федерального резервного банку в атлантові Денніс Локхарт попереджає, що грецька криза може негативно позначитися на економіці США, зокрема у зв'язку з масштабним ударом по фінансових ринках, який може зашкодити банківській системі і змусити інвесторів вийти із суверенних облігацій.
Напередодні саміту Євросоюзу, який відбудеться наприкінці цього тижня, для ринку спалахнув червоний рівень небезпеки. Греція вимагає все більшої підтримки, при цьому наполягаючи, що ні про що подібне не просила. Німеччина говорить, що про допомогу Греції не може бути і мови. Що робити в цій ситуації - зрозуміло: сперечальникам потрібно заспокоїтись і, як закликає Тріше, гарненько подумати, перш ніж робити якісь заяви. Єдине можливе вирішення проблеми бачиться в тому, аби уряди країн Європи зосередилися на латанні дір, залишених кризою, і на створенні перспектив зростання.
Однак надія на те, що це станеться, тане з кожним днем. Спроби Греції змусити своїх сусідів по Євросоюзу їй допомогти, можуть все-таки призвести до того, що якась підтримка їй все ж буде надана. Але будь-яке короткострокове вирішення проблеми може лише посилити ситуацію в майбутньому. Про це не в останню чергу повинні пам'ятати інші країни з високим рівнем зовнішнього боргу. Тим часом, підривання довіри до країн Європи, що сталось через Грецію, може дестабілізувати ситуацію в єврозоні в критичний момент, ще більше ослаблюючи європейську валюту.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас