Вибори звели в кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори звели в кодекс

Казна та Політика
722
У Верховній раді був зареєстрований проект Виборчого кодексу. Він передбачає кардинальну зміну системи виборів у всі органи влади. Автори документа - представники фракцій "Наша Україна - Народна Самооборона", БЮТ і блоку Литвина - упевнені, що існує "невідкладна необхідність" в ухваленні цього законопроекту. У Партії регіонів вважають, що шанси Виборчого кодексу бути прийнятим найближчим часом мінімальні.
Народні депутати Юрій Ключковський (НУ-НС), Сергій Підгірний (БЮТ), Сергій Гриневецький і Віктор Синченко (обидва - блок Литвина) зареєстрували у Верховній раді проект Виборчого кодексу. Документ, що складається з 456 сторінок, об'єднує в собі чинні закони "Про вибори президента", "Про вибори народних депутатів", "Про вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних і міських голів", а також "Про Центральну виборчу комісію" і "Про державний реєстр виборців". Як випливає з вихідних даних, проект був внесений до парламенту ще 14 квітня минулого року, але лише вчора був переданий на розгляд керівництва Ради.
Норми законів "Про Центральну виборчу комісію" і "Про державний реєстр виборців" внесені до тексту кодексу практично в повному обсязі й без змін, чого не можна сказати про останні закони - їх положення або радикально змінені, або відсутні. У пояснювальній записці до проекту вказується, що причиною появи кодексу є "невідкладна необхідність створення єдиної уніфікованої правової основи для підготовки і проведення виборів, передбачених Конституцією".
Документ складається з двох частин - "загальної" і "особливої". У загальній частині, серед іншого, описуються типи і види виборів, основні принципи виборчого права, а також регламентується робота виборчих комісій. Найбільш новаторською є "особлива" частина проекту, в якій, зокрема, пропонується ввести принципово нові моделі виборчих систем.
Так, автори законопроекту вважають за необхідне заборонити брати участь у виборах блокам партій і надати це право винятково партіям, а вибори народних депутатів і депутатів місцевих рад - проводити за "відкритими" списках кандидатів. Проект передбачає розділення загальнодержавного виборчого округу на 22 регіональних, в кожному з яких партії висуватимуть регіональні списки кандидатів. З числа цих кандидатів, яких в кожному регіоні не повинно бути більше 25, формуватиметься загальнодержавний список.
У випадку прийняття кодексу виборець на виборах голосуватиме як за партію в цілому, так і за конкретного кандидата з регіонального списку партії. У розподілі депутатських мандатів братимуть участь партії, яких підтримали не менше 3% виборців. При цьому черговість в списку вибраних народних депутатів від кожної партії залежатиме від відсотка голосів, відданих за кожного з кандидатів.
"Питання зміни виборчої системи є одним з найважливіших, але в той же час і найбільш заполітизованих у нинішньому парламенті, - сказав один з авторів документа Юрій Ключковський (НУ-НС).- Тому, якщо дійде до розгляду кодексу в сесійному залі, то ми (автори законопроекту) запропонуємо відразу ж прийняти політичне рішення про те, які системи будуть застосовані до тих чи інших виборів, а потім вже розглядати все інше". Ключковський не береться прогнозувати, коли проект Виборчого кодексу буде внесений до сесійної зали і чи буде він підтриманий. "Ситуація в парламенті зараз дуже заполітизовується. До того ж, як бачите, серед авторів документа немає представників Партії регіонів", - відзначив він.
В Партії регіонів вважають, що шанси на прийняття кодексу мінімальні. "Документ містить багато норм, що суперечать одна одній, тому не думаю, що вдасться знайти достатню кількість голосів для його прийняття хоч би в першому читанні", - сказав заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Олександр Чорноморов. "В той же час до внесення законопроекту до зали пройде ще багато часу - його доки не розглядав навіть профільний комітет", - додав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас