Гастарбайтери переказали в Україну 3 мільярди доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гастарбайтери переказали в Україну 3 мільярди доларів

Казна та Політика
835
В 2009 році через системи грошових переказів в Україну надійшло майже 3 мільярди доларів. Це на 16% більше, ніж роком раніше.
В розпорядженні видання виявилися дані про результати роботи систем грошових переказів за 2009 рік. Незважаючи на фінансову кризу, потік грошей, що входить в Україну, виявився рекордним за всю історію. Так, за минулий рік за допомогою Western Union, "Юністрім" та інших операторів в Україну зайшло 2,94 мільярда доларів, що на 16,25% більше, ніж роком раніше. За цей же час з нашої країни було відправлено лише 0,51 мільярда доларів (плюс 33,5% в порівнянні з 2008-м).
Таке зростання обсягів ринку переказів у непростий кризовий рік експерти в першу чергу пояснюють збільшенням кількості українців, які виїхали на заробітки за кордон. "В Україні за останні півтора роки багато людей втратили роботу і були змушені виїжджати на заробітки, за рахунок цього збільшилася кількість переказів", - відзначив директор департаменту платіжних систем Нацбанку Віктор Кравець.
Більше того, пише видання, незважаючи на збільшення рівня безробіття практично у всіх країнах, де працюють наші співвітчизники, їх масові скорочення практично не торкнулися.
За експертними оцінками, найбільше грошей в Україну за минулий рік було переказано з Росії. "Найбільше переказів в Україну, як і раніше, йде з Росії, потім - "золотий трикутник" - Іспанія, Італія, Португалія, далі - Чехія і Польща, потім - Канада і США", - пояснив заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Ігор Львов.
Це пояснюється тим, що майже половина всіх українських гастарбайтерів працює в Росії. "За межами країни на початок 2009 року працювало 4,93 мільйона українських громадян, які за 2008 рік заробили близько 35 мільярдів доларів. У Росії, за нашими оцінками, працює близько 2 мільйонів українців", - сказав експерт НБУ Андрій Гайдуцький.
Успіхи іноземців, які працюють в Україні, набагато скромніші. За даними Світового банку і ОЕСР, працює близько 6 мільйонів іноземних громадян. За офіційними даними НБУ, торік вони відправили на батьківщину лише близько 510 мільйонів доларів.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас