Світові запаси води і її якість перебувають під загрозою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові запаси води і її якість перебувають під загрозою

Казна та Політика
505
Світові запаси води та її якість знаходяться під загрозою у зв'язку із забрудненням їх людиною. Про це йдеться в посланні генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, оприлюдненому напередодні у зв'язку з Всесвітнім днем водних ресурсів, що відзначався. Через хвороби, пов'язані з водою, вмирає більше людей, ніж від всіх форм насильства, включаючи війну, вказується в ньому.
"Смерть цих людей є викликом для всього людства і підриває зусилля багатьох країн зі створення свого потенціалу розвитку", - підкреслив генсек ООН. Він звернув увагу на зростаючі потреби населення у водних ресурсах для виробництва продуктів харчування, видобутку сировини і отримання енергії. Одночасно це зростання споживання все частіше конкурує з потребами самої природи у водних ресурсах для збереження екологічних систем, що вже перебувають під загрозою.
"Щодня ми скидаємо мільйони тонн неочищених стічних вод і промислових або сільськогосподарських відходів у водні системи світу. Чиста вода стала дефіцитною і буде ще більшим дефіцитом з активізацією процесу зміни клімату. І бідні, як і раніше, страждають першими і найбільше від забруднення, браку води і відсутності належної санітарії", - сказано в посланні Пан Гі Муна.
В ньому підкреслюється також, що вода є джерелом життя і сполучною ланкою для всіх живих істот на планеті. Вона безпосередньо пов'язана з багатьма цілями розвитку тисячоліття: поліпшенням здоров'я матері і дитяти і збільшенням очікуваної тривалості життя, розширенням прав і можливостей жінок, забезпеченням продовольчої безпеки, стійким розвитком, адаптацією до зміни клімату і пом'якшенням наслідків.
Генсек ООН нагадав, що визнання цього зв'язку призвело до оголошення 2005-2015 рр. Міжнародним десятиліттям дій "Вода для життя", передає ІТАР-ТАРС. "Давайте охороняти і забезпечувати стійке управління нашими водними ресурсами на користь бідних і вразливих верств населення і на користь всіх форм життя на Землі", - закликав Пан Гі Мун.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас