"Ъ": "Приват" пропустив удар "Сухою Балкою" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Приват" пропустив удар "Сухою Балкою"

1681
Віце-президент зі зв'язків з громадськістю Evraz Олексій Агурєєв повідомив, що 10 березня дніпропетровське територіальне відділення Антимонопольного комітету (АМКУ) визнало дії КЗРК порушенням закону про конкуренцію і рекомендує накласти на підприємство штраф в розмірі до 10% від річного виторгу. Evraz звернувся в АМКУ через конфлікт з КЗРК, керівництво якого з початку поточного року блокує відвантаження продукції ГЗК "Суха Балка". Виручка КЗРК за 2009 рік не розголошується, але, за оцінками Dragon Capital, вона склала близько $140 млн.
ГЗК "Суха Балка" в Дніпропетровській області дістався Evraz в 2007 році в числі металургійних активів групи "Приват" (загальна сума операції склала близько $3,7 млрд). Проте транспортна система і під'їзні залізничні шляхи до копальні залишилися у власності розташованого поруч КЗРК. Власником КЗРК на паритетних початках є групи "Метінвест" і "Приват", але контроль над підприємством здійснює остання. З 1 березня у зв'язку з неможливістю відвантаження готової продукції споживачам і, як наслідок, повного затоварювання складів керівництво "Сухої Балки" перевело підприємство на мінімальний режим роботи, необхідний для підтримки гірських вироблень в безпечному стані і недопущення аварійного стану шахт. Крім того, близько 1,3 тис. з близько 3 тис. працівників ГЗК були відправлені у вимушену відпустку. До того ж в ніч на 13 березня невідомі "розпиляли рейки на ділянці протяжністю 30 м", розповів Олексій Агурєєв. У КЗРК і групі "Приват" від коментарів відмовилися.
Рішення територіального обласного відділення АМКУ не є остаточним, уточнили Ъ у відомстві: крапку в питанні належить поставити центральному управлінню. "Але висновки обласного відділення АМКУ є дуже важливими при прийнятті остаточного рішення, - говорить старший партнер юридичної фірми 'Ільяшев і партнери' Роман Марченко. - Як правило, АМКУ приймає рішення на їх підставі".
"Суха Балка" і КЗРК виробляють однакову продукцію - аглоруду, яку реалізують практично на одних ринках. Проте аналітики не схильні пов'язувати конфлікт лише з конкуренцією за ринки збуту. "Впродовж всього 2008 року і кризового 2009 року, коли попит різко знизився, подібного конфлікту не було", - відзначає аналітик Concorde Capital Андрій Герус. На його думку, блокування відвантаження продукції "Сухої Балки" може бути частиною масштабнішого конфлікту між акціонерами Evraz і "Привату". "Цілком можливо, що Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов хочуть вийти з акціонерів Evraz Holding і конфліктом довкола 'Сухої Балки' добитися кращих умов", - вважає Герус.
"Приват", маючи багатий досвід ведення подібних справ, швидше за все, оспорить рішення АМКУ в суді, говорить управляючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов. Наприклад, в 2003 році АМКУ оштрафував підконтрольні групі "Приват" компанії "Авіас" і "Сентоза Ойл" за монополізацію ринку нафтопродуктів Дніпропетровська на 52,37 млн грн. і 46,4 млн грн. відповідно. Але штрафи так і не були виплачені у зв'язку з банкротством обох компаній.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас