"Ъ": Доходи кредитних установ продовжують знижуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Доходи кредитних установ продовжують знижуватися

642
Збиток банків у січні-лютому склав 1,377 млрд грн., повідомили вчора в Нацбанку. Порівняно з першими двома місяцями 2009 року, доходи кредитних установ скоротилися на 15,7%, до 21,4 млрд грн., тоді як витрати зменшилися на 16,5%, до 22,8 млрд грн. Основні витрати банків незмінні: процентні витрати склали 10,32 млрд грн., відрахування в резерви - 6,94 млрд грн. На процентних доходах від кредитів банки заробили майже 18,65 млрд грн.
Як видно з балансів найбільших банків, збитків у перші два місяці року зазнали установи із зарубіжним капіталом: Промінвестбанк (306,54 млн грн.), банк "Форум" (268,74 млн грн.), Укрсиббанк (253,62 млн грн.) і Укрсоцбанк (1,44 млн грн.).
Із банків, які були збитковими торік, невеликий прибуток удалося отримати "Райффайзен Банк Аваль" (453 тис. грн.) і Альфа-банку (385 тис. грн.). Як і раніше, прибутковими залишаються Приватбанк (138,35 млн грн.), Ощадбанк (126,48 млн грн.), Укрексімбанк (6,37 млн грн.) і ВТБ Банк (174 тис. грн.).
Банкіри відзначають, що продовження доформування резервів пов'язане в першу чергу з ухиленням боржників від сплати по кредитах. "Погіршення кредитного портфеля продовжується через те, що позичальники зрозуміли, що можна не платити по боргах, і вибивають для себе індульгенції в судах, - говорить перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін. - Розростається бізнес пропозицій фіктивного банкротства і ухилення від сплати боргів. Банки стали заручниками судового свавілля і змушені зазнавати збитків. Я думаю, що це проблема 99% працюючих кредитних установ". За словами банкірів, отримання прибутку системними банками викликане тим, що вони не формують всі реально необхідні резерви.
Високі витрати на виплату відсотків по депозитах банки змушені нести, прагнучи збільшити ліквідність і не допустити відтоку вкладів. "В банків немає термінових коштів, а всі депозити фактично є засобами до запитання, - розповідає голова правління Мегабанку Олена Жукова. - Адже якщо вкладник вимагатиме гроші з будь-якого рахунку, ми повинні їх повернути протягом п'яти днів". Тому банкіри добиваються змін законодавства, намагаючись закріпити терміновість вкладу - це дозволить установам мати прогнозований ресурс, яким вони зможуть кредитувати.
Голова правління банку "Південний" Вадим Мораховський підкреслює, що єдина можливість відновити прибутковість банків - збільшити обсяги кредитування. "Банки зможуть приносити доходи лише до кінця року, - вважає заступник голови правління банку 'Фінанси і Кредит' Сергій Борисов. - Окрім процентних доходів від кредитування, банки отримають прибуток на вкладеннях в корпоративні облігації, незважаючи на дефолти по них, і в ОВДП, прибутковість яких падатиме, але залишиться високою". Втім, В'ячеслав Юткін пояснює, що кредитування в широкому сенсі до кінця року не буде: "Банки не хочуть кредитувати, якщо сумніваються, що позичальник зможе повернути кошти. Тому в найближчі два роки ситуація з кредитуванням і прибутками банків не покращиться".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас