Український фондовий ринок продовжив у середу весняне ралі на тлі поліпшення глобальної динаміки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український фондовий ринок продовжив у середу весняне ралі на тлі поліпшення глобальної динаміки

Фондовий ринок
166
Український ринок акцій в середу продовжив стрімкий висхідний тренд на тлі поліпшення світової кон'юнктури у зв'язку із зниженнями побоювань щодо ситуації в Греції: за підсумками торгівельної сесії індекс "Української біржі" зріс на 2,38% - до 2070,65 пункту, індекс ПФТС - на 2,425, до 801,08 пункту.
Як повідомив керівник відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко, попит на українські акції зберігається за винятком банків і деяких машинобудівних компаній, причому інтерес торговців розширився на менш ліквідні папери у пошуках недооцінених компаній. За його словами, інвестори з оптимізмом дивляться на перспективи формування нової коаліції і уряду. Як відзначив Грищенко, при цьому зростання українських майданчиків випереджає всі інші ринки, що викликає побоювання, оскільки багато вітчизняних компаній, особливо в металургійному секторі, вже дорожчі, наприклад, від російських. На думку В.Грищенка, позитивний настрій на четвер, швидше за все, збережеться, проте вірогідність корекції зростає, бо багато інвесторів захочуть зафіксувати прибуток.
За словами старшого аналітика інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Андрія Нестерука, якщо коаліція в парламенті буде успішно сформована найближчим часом, вірогідне продовження ралі на українському ринку акцій, проте навіть в цьому випадку зростання не продовжиться більше декількох тижнів.
Як повідомив аналітик, в середу інвестори активно скуповували папери компаній металургійного сектора, а також папери коксохімічних підприємств.
Аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин відзначив, що кон'юнктура на світових майданчиках в середу підтримувала український фондовий ринок, але не була визначальною в його динаміці. В середу європейські майданчики продемонстрували помірно-позитивну динаміку. Крім того, на зниженнях побоювань інвесторів стосовно ситуації в Греції з незначним "плюсом" відкрилася Америка.
На "Українській біржі" найбільше зростання показали папери "Азовсталі" (+5,68%), Алчевського меткомбінату (+7,92%), Авдіївського коксохіму (+4,74%). Як і в попередній день, єдиною "блакитною фішкою", що демонструє зниження, залишаються акції банку "Форум" (-2,47%), по якому інвестори продовжують фіксувати прибуток.
Крім того, істотно подорожчали акції концерну "Стирол" і Стахановського вагонозаводу, що раніше відставали від загальної динаміки ринку, - на 9,97% і 5,41% відповідно.
Не кращу динаміку демонстрували і папери банківського сектора: знизилися ціни на акції Райффайзен Банку Аваль (-1,30%), папери Укрсоцбанку показали незначне зростання на тлі загальної динаміки (+0,52%).
На "Українській біржі" цього дня був побитий черговий рекорд по обсягу торгів: укладені угоди на суму 100,7 млн грн.
На ринку котирувань "Української біржі" також підвищилася активність. Укладено 81 угоду з акціями 27 компаній на суму 2,9 млн грн., при цьому третина з них припала на акції обленерго.
На ПФТС в лідери торгів у середу вийшли акції Полтавського ГЗК, "Центренерго" і "Азовсталі".
На ПФТС цього дня укладені угоди на суму 49,1 млн грн.
Як повідомив Нестерук, на іноземних фондових майданчиках з українських паперів мали попит акції "Кернелу", які зросли на 3,2%. Інвестори активно продавали папери девелоперської компанії DUPD, які просіли на 5,9% на великих обсягах продажів. В той же час, підросли папери "Астарти" (+1,1%), незважаючи на падіння світових цін на цукор. Котирування акцій "Агротону" залишилися без змін.
Як повідомив трейдер інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінських, ціни "довгих випусків" суверенних єврооблігацій Україна-16 і Україна-17 продовжили зростати, додавши в середу 0,875-1,00 п.п. В той же час високої активності в "коротших випусках" Україна-11 і Україна-13 не спостерігалося, а їх ціни змінювалися в рамках "плюс"-"мінус" 0,25 п.п. відносно закриття вівторка.
На думку трейдера, єврооблігації Україна-11 залишаються недооціненими, торгуючись з прибутковістю 7,65%, тоді як Україна-12 мають прибутковість 7,55-7,60%.
Як відзначив Ублінських, на відміну від помірно-активного ринку суверенних єврооблігацій, попит на бонди "Нафтогаз України"-14 підняв ціну активу на 1,1875 п.п., а спред до суверенної кривої впав на 20 б.п. - до 123 б.п. Крім того, за його словами, попит мали єврооблігації "Альфа Банк України"-12, ціна яких піднялася на 0,375 п.п., а також бонди МХП-11, що піднялися на 0,375 п.п.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас