"Ъ": Обсяги ринку агрострахування скоротилися втричі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Обсяги ринку агрострахування скоротилися втричі

Аграрний ринок
524
Економічна криза і відсутність держпідтримки викликали різкий обвал ринку агрострахування, заявив учора керівник проекту IFC "Розвиток агрострахування в Україні" Гару Роше. На відміну від 2008 року, коли аграріям виплатили 72,8 млн грн. бюджетних коштів як компенсацію 50% витрат на страхування, в 2009 році держдотація не виділялася. Це викликало скорочення премій 16 страхових компаній-лідерів ринку в 3,5 разу: з 155,4 млн грн. до 42 млн грн. "У багатьох аграріїв був брак коштів, тому відповідь на питання 'Страхуватися чи ні?' в основному була негативною", - пояснив Роше. Загальний обсяг цього ринку по преміях IFC оцінила в 50-55 млн грн.
Аграрії уклали найбільше договорів щодо страхування пшениці (42%), рапсу (32%) і ячменю (24%). У структурі премій домінує пшениця (61%). Середній тариф при укладанні угод - 5,5%, а середня сума премії - 72,5 грн/га, з відповідальністю 1285 грн.
Площа застрахованих посівів також скоротилася. Якщо в 2007 році вона складала 2,36 млн га, в 2008 році - 1,17 млн га, то в 2009 році - всього 0,51 млн га. Для порівняння: лише посіви пшениці в Україні займають близько 10 млн га. Торік зросла лише кількість страхових договорів - на 20%, до 1980. Експерт з агрострахування проекту IFC Роман Шинкаренко пояснив це тим, що страховики укладають їх за принципом "договір на весь посів", але одна компанія - "договір на кожне поле".
В числі нових компаній в останньому звіті IFC Шинкаренко назвав лише "Українську аграрно-страхову компанію" (УАСК). Зниження втричі обсягів ринку дозволило УАСК вийти в лідери агрострахування з часткою премій 41%. Колишній лідер - НАСК "Оранта" - з 19% опустився на друге, а СГ ТАС - на третє. "Успіх УАСК пов'язаний з її співпрацею з холдингом 'Астарта-Київ'. У подальші роки компанія планує збільшити обсяги страхування", - йдеться в звіті IFC.
Коментувати зростання частки ринку і співпрацю з холдингом "Астарта-Київ" представник УАСК відмовився, пославшись на відсутність керівника компанії. Не відповіли на питання Ъ і в холдингу "Астарта-Київ". За даними Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, 90% акцій страховика належало ТОВ "КУА і АПФ 'Астарта-Інвест'", керівникові ПВІФ "Горизонт". Юридичні адреси управляючої компанії УАСК і холдингу ідентичні. Виходячи з даних IFC, премії УАСК склали 17,22 млн грн., а враховуючи їх середній розмір, компанія, імовірно, застрахувала 237,5 тис. га. У "Астарта-Київ" повідомили, що у них 180 тис. га земель.
Така бізнес-модель нецікава іншим аграріям. "Ми не розглядаємо створення страхової компанії як свої можливі витрати, бо займаємося іншим видом бізнесу", - сказав керівник напряму агробізнесу компанії "Сагро" Ігор Бучацький. В той же час в його компанії не вважають виправданими страхуватися в СК, пов'язаній з іншим аграрієм. "Я не вірю, що в разі катаклізмів нам буде виплачена страховка", - відзначив він.
Начальник управління страхування сільськогосподарських ризиків СГ ТАС Юрій Золотар вважає, що афілійовані з аграріями страхові компанії обмежені в своєму розвитку і не зможуть розраховувати на зростання портфелів після відновлення ринку. Він пояснює це тим, що лідери ринку мають широку філіальну мережу, необхідну для залучення нових клієнтів. Зростання ринку експерт чекає лише після відновлення державою субсидування страхування в колишніх обсягах. Експерти IFC вважають, що дотації дозволять ринку зрости в два-чотири рази, як це було в 2006-2007 роках. Втім, аграрії в це поки не вірять. Виконавчий директор ТОВ "Цукровий союз 'Укррос'" Володимир Григоревський пояснює небажання компаній страхуватися тим, що зараз при настанні страхового випадку дуже складно добитися виплат.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас