"Київенерго" припускає перехід на мазут у разі припинення газопостачання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київенерго" припускає перехід на мазут у разі припинення газопостачання

Енергетика
290
ВАТ "Київенерго" допускає переведення теплоелектроцентралей (ТЕЦ), що належать йому, на топковий мазут в разі припинення постачань природного газу, повідомив фінансовий директор енергозабезпечуючої компанії Михайло Уткін на прес-конференції в Києві в понеділок.
"Коли не вистачатиме газу", - так він відповів на питання про вірогідність переходу компанії з газу на мазут.
За словами Уткіна, "Київенерго" має в своєму розпорядженні певний обсяг мазуту.
"Приблизно половина запасу. Укладено договори з компаніями, і вони постачають паливо", - уточнив він.
Водночас фінансовий директор зазначив, що в разі, якщо ТЕЦ перейдуть з газу на мазут, значно зросте собівартість виробництва теплової і електроенергії.
Як повідомлялося, газотранспортна компанія ВАТ "Київгаз" в примусовому порядку зменшила постачання природного газу на ТЕЦ "Київенерго".
Зменшення тиску газу на ТЕЦ компанії з боку газопостачальних організацій відбувається всупереч підписаному восени 2009 року трьома сторонами - "Київенерго", Київміськдержадміністрацією і НАК "Нафтогаз України" - меморандуму, який повинен гарантувати стабільність опалювального сезону до весни 2010 року, вважають в "Київенерго".
Умовами меморандуму передбачається, що "Київенерго" отримує стабільні постачання "блакитного палива" протягом опалювального періоду і розраховується за нього пропорційно коштам, які надходять від КМДА із компенсації різниці між тарифами на тепло, що діють, і вартістю його виробництва.
Борг "Київенерго" перед газопостачальниками становить 1 млрд 752 млн грн. При цьому борг держбюджету перед енергокомпанією із компенсації різниці між тарифами на теплову енергію і вартістю її виробництва, через який "Київенерго" не може розплатитися за паливо, за станом на 1 лютого досяг 1 млрд 400 млн грн. Як раніше повідомляла компанія, оплата заборгованості за паливо перед газопостачальниками можлива лише після оплати боргу КМДА або за умови вживання дієвих механізмів взаєморозрахунків.
АК "Київенерго" офіційно повідомила КМДА про ситуацію, що склалася, і попросила втрутитися у вирішення питання постачань газу на київські ТЕЦ, адже умови меморандуму є трибічними.
В теперішній час на ТЕЦ "Київенерго" повною мірою використовується весь обсяг газу, який подається від газопостачальних організацій. Таким чином, споживачі АК "Київенерго" отримують теплову енергію пропорційно рівню постачань "блакитного палива".
В минулому опалювальному періоді через припинення постачань газу з боку підприємств НАК "Нафтогаз України" "Київенерго" довелося припинити гаряче водопостачання, а пізніше перейти на використання резервного палива.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас