"Ъ": Дії Мінпаливенерго спричинили кризу у вугільній галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Дії Мінпаливенерго спричинили кризу у вугільній галузі

Енергетика
323
Видобуток вугілля в Україні в 2009 році зменшився на 5%, до 71 млн т. При цьому видобуток вугілля державними шахтами скоротився на 15,3%, до 38,44 млн т, у тому числі енергетичного - на 16,6%, до 29,3 млн т.
Про виникнення в Україні дефіциту енергетичного вугілля на колегії Мінпаливенерго повідомив президент Національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України" (НАК ЕКУ) Володимир Зіневич. "Сьогодні на складах всіх електростанцій є 768 тис. т. Це рекордно низький обсяг вугілля, такого за всю історію ніхто не пам'ятає", - заявив він.
Енергогенеруючим компаніям доводиться використовувати замість вугілля природний газ і працювати з негативною рентабельністю. Глава НАК ЕКУ нагадав, що державні енергогенеруючі компанії не можуть купувати вугілля на внутрішньому і зовнішньому ринках, оскільки Кабмін постановою №1416 від 29 грудня 2009 року зобов'язав їх в 2010 році купувати вугілля виключно в ДП "Вугілля України".
В першій половині 2009 року у зв'язку з різким зниженням обсягів виробництва електроенергії на ринку виник профіцит вугілля, і уряд спробував змусити учасників ринку викупляти його в ДП "Вугілля України". Проте з жовтня 2009 року обсяги споживання вугілля почали зростати, а його видобуток, навпаки, падати. У грудні почалися перебої з постачанням палива на ТЕС.
Голова правління "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов відзначає, що протекціонізм по відношенню до державних шахт і політика пільг для них не дозволили наростити видобуток, а лише призвели до втрати інтересу інвесторів до галузі. "В результаті ми маємо загальне падіння видобутку вугілля і різке зростання собівартості теплової електроенергії. Рентабельність генерацій з 1-2% в листопаді впала до мінус 3-5% в грудні-січні", - говорить він. Крім того, Бочкарьов нагадує, що в січні 2009 року всупереч закону "Про електроенергетику" Кабмін рекомендував знизити для них тариф на електроенергію на 26%. У січні поточного року ще одним розпорядженням уряд звільнив держшахти від відрахувань до Пенсійного фонду, Фонд соціального страхування, а також скасував податки на зарплати. В результаті шахти скоротили капітальні вкладення на 30%, а їх заборгованість перед різними фондами і місцевими бюджетами, за даними Мінфіну, зросла в сім разів, до 3,5 млрд грн.
Рентабельність роботи українських енергетиків могла б бути вищою, якби Національна комісія регулювання енергетики підвищила ціни на електроенергію для населення, як їй рекомендував комітет Верховної ради з ПЕК, говорить народний депутат Сергій Тітенко (Партія регіонів). "Досить було підвищити ціни на 20-25%", - відзначає він. Проте Нацкомісія прийняла рішення зберегти в березні роздрібні тарифи для всіх категорій споживачів на рівні лютого.
В Мінпаливенерго кажуть, що ініціюватимуть скасування рішень про пільги для держшахт. "Я наполягатиму на тому, щоб ми більше не мали одного монопольного постачальника. І на наступному засіданні Кабміну поставлю питання про скасування пільгових умов для держшахт", - заявив у п'ятницю міністр палива і енергетики Юрій Продан. Він також додав, що стосовно вугілля антрацитної групи норма про їх обов'язкову покупку НАК ЕКУ в ДП "Вугілля України" збережеться. "Врешті-решт це може призвести до дефіциту цього вугілля, видобуток якого держшахтами в січні впав на 5%", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб.
На думку начальника аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максима Шєїна, навіть якщо монополія буде скасована, генеруючі компанії зазнають збитків, оскільки з початку року збільшили закупівлю газу як мінімум на 900 млн кубометрів. Різниця між ціною імпортного вугілля, яке б могли купувати генерації, і ціною, витраченою на газ, яким довелося заміщати це вугілля, складає $17 млн, відзначає Тулуб. "Якби генеруючі компанії купили це вугілля на внутрішньому ринку у приватних добувачів, то на кінець лютого вони витратили б на $22 млн менше", - стверджує він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас