Асоціація виноградарів і винарів прогнозує дефіцит вітчизняних виноматеріалів у 2010 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціація виноградарів і винарів прогнозує дефіцит вітчизняних виноматеріалів у 2010 році

Аграрний ринок
388
Асоціація "Виноградарі і винарі України" прогнозує дефіцит вітчизняних виноматеріалів у 2010 році. Про це йдеться в повідомленні асоціації.
"Можна передбачити, що Україна відчуватиме дефіцит виноматеріалів", - сказав директор асоціації Сергій Петренко.
Він пояснив це припущення потенційною можливістю подальшого збільшення виробництва на внутрішньому ринку за умови збереження сприятливого поля державного регулювання, а також тим фактом, що в 2009 році спостерігалося різке збільшення експорту виноробницької продукції до Росії.
При цьому Петренко відзначив, що в новому сезоні можливий тиск з боку імпортних виноматеріалів, зокрема з Молдови, де погодні умови нинішньої зими були сприятливіші.
"В таких умовах необхідний збалансований підхід в питаннях імпорту виноматеріалів... Більше того, ми відстоюватимемо максимальну підтримку для вітчизняних виноградарів і винарів при розгляді питань імпорту виноматеріалів", - підкреслив він.
Крім того, за даними асоціації, в 2009 році багато виноградарських підприємств не отримали компенсацію у вигляді 1% збору на розвиток виноградарства, що може негативно вплинути на темпи висадок нових вітчизняних виноградників.
Спираючись на дані з регіонів, асоціація повідомила, що в зв'язку недавніми заморозками спостерігаються випадки підмерзання виноградної лози, зокрема в Миколаївській області, на південному заході Криму і частково в Одеській, Херсонській і Закарпатській областях.
Виноградарі Одеської, Миколаївської, Херсонської областей повідомили, що найбільш постраждали морозонестійкі європейські сорти, такі як шардоне, краще переносять низькі температури каберне, аліготе, ізабелла.
"По всім виноградарським регіонам України в цілому ми можемо заздалегідь констатувати, що близько 25% виноградників мають ознаки термічного пошкодження. Точніше буде зрозуміло після додаткових досліджень", - заявив Петренко.
За чеканнями фахівців, урожай винограду 2010 року буде гіршим від урожаю 2009 року.
Як повідомлялося, за даними Державного комітету статистики, в 2009 році урожай винограду по всіх категоріях господарств збільшився на 12,9%, або на 53,4 тис. тонн до 468,7 тис. тонн в порівнянні з 2008 роком.
Зокрема, господарствами населення вирощено 158,6 тис. тонн винограду (площа насаджень - 12,8 тис. га), сільськогосподарськими підприємствами - 310,1 тис. тонн (площа насаджень - 58 тис. га).
На виноматеріали перероблено 421,1 тис. тонн, що на 35,7 тис. тонн більше, ніж в 2008 році, при цьому вироблено 31,1 млн. дав виноматеріалів - на 4,5 млн. дав більше, ніж в 2008.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас