Позичальники можуть уникнути відплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичальники можуть уникнути відплати

Кредит&Депозит
9935
Боржники можуть отримати право не погашати збитки банків, що виникають при продажі заставного майна за заниженою ціною, випливає із зареєстрованого вчора в парламенті законопроекту. Банкіри невдоволені ініціативою, оскільки обвал цін на житло може спонукати клієнтів відмовлятися від погашення кредитів без фінансових втрат. В цьому випадку різницю між виручкою від продажу житла і боргом за кредитом банк змушений списати.
Позичальники можуть отримати можливість не розплачуватися своїм майном з іпотечного боргу перед банком. Депутат БЮТ Володимир Левцун вчора зареєстрував у Верховній Раді законопроект №4654 "Про внесення змін до низки актів відносно тимчасового накладення обмежень на деякі операції у сфері іпотечних і заставних відносин з метою мінімізації наслідків світової фінансової кризи". Проект пропонує вважати "кінцеву ціну продажу заставного майна" такою, що покриває вимоги банку з кредиту в повному обсязі.
При цьому із ст. 47 закону "Про іпотеку" виключається дозвіл банку отримати від боржника різницю між боргом за іпотечним кредитом і сумою, вирученою від продажу заставної квартири, за рахунок іншого майна клієнта. Виручка від продажу застави розподілиться між кредиторами боржника, що мають право на заставу, пропорційно, відповідно до їх пріоритету і розміру. Автор проекту пояснив ініціативу тим, що падіння ринку нерухомості позбавило позичальників можливості погашати позики шляхом продажу заставного майна. Це, на думку депутата, призводить до "масових штучних банкрутств". Не отриману банком суму кредиту необхідно буде списати.
За даними Міністерства юстиції, в 2007-2009 роках фізичні особи уклали 899 тис. кредитних договорів застави, у тому числі 485,3 тис. іпотечних. За даними Української національної іпотечної асоціації, на 1 жовтня 2009 року іпотечний портфель банків становив 103,6 млрд грн.
Банкіри не підтримують зміни, оскільки ціни на житлову нерухомість з початку кризи впали мінімум на 20-40%, і їх застави знецінилися. "Депутати перейняли американську модель. Для банків це нецікаво, адже незрозуміло, як її можна реалізувати на практиці", - говорить заступник голови правління ПриватБанку Юрій Кандауров. За даними агентства SV Development, з 1 січня 2008 року середня вартість 1 кв. м житла в Києві на вторинному ринку знизилася з $3,4 тис. до $1,6 тис. (-53%). Але клієнт не може вплинути на ринкову ситуацію, тому не лише він відповідальний за невиплату кредиту. "Банки нарівні з позичальниками беруть на себе кредитні ризики. Їх необхідно прогнозувати і прораховувати", - сказав голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Враховуючи незадоволеність кредитних установ, парламент може проігнорувати законопроект. "Зараз потрібні ініціативи, які зможуть відновити довіру до банківської системи і збільшити темпи кредитування. А ця норма призведе до того, що банки будуть консервативніше оцінювати застави і посилять вимоги до позичальників. Ініціатива направлена на захист фізичних осіб, але користуватися нею будуть корпоративні клієнти, - упевнений депутат від Партії регіонів, член ради НБУ Василь Горбаль. - У 2009 році ми прийняли багато послаблювальних заходів для позичальників, нам треба подумати і про банки".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас