"Нафтогаз": Претензії підконтрольної Фірташу Cenragas із 11 млрд куб. м. газу загрожують енергобезпеці України та Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз": Претензії підконтрольної Фірташу Cenragas із 11 млрд куб. м. газу загрожують енергобезпеці України та Європи

Енергетика
732
Немотивовані претензії контрольованої українським підприємцем Дмитром Фірташем австрійської компанії Centragas Beteiligungs Holding AG відносно 11 млрд куб. м газу, що раніше належали швейцарському газотрейдеру RosUkrEnergo, загрожують енергетичній безпеці України і Європи.
Про це заявив перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко на прес-конференції в суботу.
"Спроба позбавити НАК 11 млрд куб. м з 18 млрд куб. м, які знаходяться (у ПСГ), - це серйозна загроза як для енергобезпеки країни, так і для стабільних постачань енергоресурсів на весь Європейський континент", - сказав він.
Діденко вважає некоректними претензії Centragas до "Нафтогазу", оскільки ні уряд, ні НАК не мають жодних договірних відношень з цією компанією.
"Таким чином, можна допустити, що Дмитро Фірташ, якому комфортно працювалося за часів міністра Юрія Бойка і прем'єр-міністра Віктора Януковича, хоче позбавити "Нафтогаз" 11 млрд куб. м газу (.), не маючи на те підстав", - підкреслив він.
Перший заступник голови НАК також додав, що держхолдинг виграв всі можливі суперечки в українських судових інстанціях відносно цих 11 млрд куб. м газу.
Як повідомлялося, контрольована Фірташем Centragas в листопаді 2009 року надіслала лист уряду України з повідомленням про початок судового розгляду згідно із Енергетичною хартією відносно 11 млрд куб. м газу, експропрійованих "Нафтогазом України", на її думку, у RosUkrEnergo в січні 2009 року.
Австрійська компанія нагадала, що Енергетична хартія, яку підписала Україна, передбачає тримісячний період для консультацій між сторонами, у зв'язку з чим Centragas чекає відповіді від українського уряду і контактних даних для початку таких консультацій.
Тримісячний період для консультацій завершується 9 лютого 2010 року.
Раніше перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук зазначав, що Centragas не є дійсним позивачем для судового розгляду щодо 11 млрд куб. м газу, оскільки вона є лише акціонером компанії, яка потенційно може бути позивачем у цій справі, тоді як з державою Україна Centragas жодних стосунків не має.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас