Погані борги дорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Погані борги дорожчають

Кредит&Депозит
1035
За прогнозами аналітиків, в 2010 р. колектори викуплять більше 1 млрд. грн. прострочених банківських боргових зобов'язань на суму близько 100 млн. грн. Таким чином, в порівнянні з минулим роком дисконт зменшиться з 98% до 90%.
За словами генерального директора групи компаній eCall (колекторне агентство Verdict) Олексія Тесленка, якщо в минулому році 1 млрд. грн. боргів обійшовся колекторним компаніям приблизно в 20 млн. грн., то цього року доведеться заплатити уп'ятеро більше. "Ця динаміка свідчить про стабілізацію банківського сектора і про те, що банки звикаються з вантажем прострочених заборгованостей і перестають продавати їх за безцінь", - говорить Тесленко.
За оцінками аналітиків агентства Verdict, зараз загальна цифра прострочених боргів населення складає близько 10 млрд. грн. і це без врахування заборгованостей з іпотеки та автокредитування (із забезпеченими кредитами банки зазвичай працюють самі).
Однак важливіше знати, на яку суму боргів купили в банків колектори, а скільки за неї заплатили. "Норма дисконту в таких операціях досягає 95-98%. Банки йдуть на це, аби швидше позбавитися від зайвого вантажу неробочих активів, щоб очистити баланси і звільнитися від необхідності адмініструвати кредитний портфель", - говорить Олексій Тесленко.
За словами експерта, критична маса заборгованостей в більшості банків вже досягнута. "У поточному році не варто чекати збільшення обсягу проданих боргів. Цілком імовірно, що показник залишиться на рівні 1 млрд. грн. А ось сума, за яку куплять ці борги, напевно виросте", - вважає Тесленко.
Як зазначив начальник управління моніторингу і збору кредитів OTP Bank Сергій Бондарєв, збільшення проблемної заборгованості продовжувалося до весни минулого року. "Пік припав на березень-квітень, а з початку літа процес зупинився, і навіть почалося скорочення проблемних кредитів, - зазначив Бондарєв. - Це сталось із низки причин. По-перше, значну роль зіграла реструктуризація - у багатьох клієнтів ситуація стабілізувалася, і вони повернулися до нормального графіка платежів. По-друге, з'явилася прилюдна практика роботи з проблемною заборгованістю - ситуація вийшла за межі кабінетів і судів, багато хто вже розуміє можливі наслідки і повернувся до переговорного процесу з банком".
Втім, на думку директора департаменту управління ризиками "ВіЕйБі Банку" Олени Домуз, глибина прострочення буде більшою, тому що банки не кредитують активно з 2008 р., а це означає, що прострочений портфель стає старшим. За деякими оцінками, все, що могли, банки вже повернули, далі позичальники віддаватимуть все менше і все рідше. Внаслідок цього, вважає Тесленко, аби підтримати інтерес колекторів до співпраці з банками, основною тенденцією стане прагнення фінустанов до зменшення частки безнадійних серед зобов'язань, що реалізовуються, портфелі, що продаються, покращаться і, як наслідок, зменшаться розміри знижок - до 85-90%.
А ось Сергій Бондарєв вважає, що цього року повернення прострочення лише зростатиме. "Все більша кількість клієнтів користується інструментом реструктуризації або погашає борг, що накопичився, оскільки вони вже усвідомили, що примусовий продаж заставного майна є для них економічно недоцільним. Позичальникові все одно доведеться виконати узяті на себе зобов'язання плюс сплатити можливий юридичний супровід", - нагадує Бондарєв.
Крім того, зазначає експерт, за наявності зіпсованої кредитної історії позичальникові вже буде складно отримати в банку нові кредити, які фінустанови знову почнуть видавати після виборів, коли налагодиться економічна ситуація в країні і повернуться іноземні інвестиції.
"Результатом цього стане впорядкування ринку факторингу, - упевнений Олексій Тесленко. - Банки нарешті зможуть відсапатися і звернути свою увагу на те, що лідери ринку вже почали кредитування. В банків з'явиться можливість очистити баланс і звільнитися від необхідності адмініструвати портфель".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас